Arhiva: Analize

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP)

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP)

Svetska finansijska i ekonomska kriza ukazale su na ranjivost privreda i društava u celom svetu. Iz tog razloga, Strategija proširenja Evropske unije 2013─2014. godine pokrenula je novi instrument koji će omogućiti da se u zemljama u procesu pristupanja EU utvrde i prate prioriteti u oblastima zapošljavanja i socijalne politike – Program reformi politike zapošlјavanja i socijalne politike (eng. Employment and Social Reform Programme – ESRP).

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP), strukturiran je po modelu Strategije Evropa 2020. Strategije Evropa 2020 predstavlja glavni mehanizam za dijalog o prioritetima Republike Srbije u oblasti socijalne i politike zapošljavanja – do datuma pristupanja Evropskoj uniji.

U Republici Srbiji proces izrade ESRP zvanično je započet u septembru 2013. godine, kada je tadašnji evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, Laslo Andor, posetio Srbiju i predstavio glavne ciljeve programa reformi. Vlada Republike Srbije za potrebe izrade ESRP-a formirala je međuresornu radnu grupu i ekspertsko telo, čijim radom je rukovodilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a stručnu pomoć u procesu izrade pružao je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Radna grupa i eksperti pripremili su predloge glavnih izazova i odgovarajućih mera do 2020. godine, što je ujedno i u skladu sa vremenskim dometom Strategije Evropa 2020.

ESRP pruža pregled ključnih izazova u oblasti politike zapošljavanja i socijalne politike, ali ujedno definiše i reformske politike koje su orijentisane ka pametnom, održivom i inkluzivnom rastu, prvenstveno kroz tri oblasti: tržište rada i politika zapošljavanja, ljudski kapital i politika razvoja veština i politika socijalnog uključivanja i socijalne zaštite.

U skladu sa identifikovanim ciljevima definisani su prioriteti i mere za period do 2020. godine, koji bi svojim sinergijskim delovanjem trebalo značajno da unaprede stanje u sektoru razvoja ljudskih resursa i društvenog razvoja.

Dokument je važan i zbog toga što se bavi izgradnjom kapaciteta, upravljanjem i institucionalnim reformama, kao i upotrebom EU fondova za sprovođenje planiranih reformi. Definisan je, takođe, i sistem praćenja, izveštavanja i evaluacije sprovođenja ESRP-a, koji će doprineti еfikаsnijem i еfеktivnijem sprоvоđеnju svih plаnirаnih mеrа. Ujedno, on pruža odgovore na bitna pitanja: dа li su plаnirаnе mеrе sprоvеdеnе, kојi prоblеmi su sе pојаvili u tоku sprоvоđеnjа prоgrаmа, dа li ćе cilјеvi prоgrаmа biti ispunjеni (аkо nе, zаštо), štа su dirеktni i indirеktni еfеkti sprоvоđеnjа prоgrаmа, kаkо sе pојеdinе mеrе mоgu unаprеditi itd.

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike od velikog je značaja za sektor razvoja ljudskih resursa i društvenog razvoja (eng. Human Resources and Social Development Sector − HRSD) s obzirom na to da se po prvi put, u okviru jednog strateškog dokumenta, definišu prioriteti i reformske politike koje su u nadležnosti više resornih ministarstava.

Kаkо bi sе оsigurао kvаlitеt i rеprеzеntаtivnоst dоkumеntа, celokupan prоcеs izrаdе biо је оtvоrеn i za sve druge zainteresovane društvene aktere i socijalne partnere. U više navrata bile su organizovane javne rasprave kada su sve zainteresovane strane bile konsultovane i pozvane da se aktivno uključe u izradu dokumenta. Njihova uloga u celokupnom procesu ovime se ne završava, s obzirom na to da sistem praćenja, izveštavanja i evaluacije sprovođenja ESRP-a predviđa aktivno učešće svih relevantnih partnera na nacionalnom i lokalnom nivou, kao što su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Sektorska radna grupa za razvoj ljudskih resursa i društveni razvoj (SEKO), Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) i socijalni partneri.

Jedan od ciljeva u oblasti tržišta rada i politike zapošljavanja odnosi se na unapređenje položaja mladih na tržištu rada, a predviđene su mere poput: programa pripravništva i stažiranja (stručne prakse), razvijanje koncepta studentskih poslova, unapređenje paketa usluga za mlade kao i podrška inovativnim modelima zapošljavanja mladih na lokalnom nivou kroz široko partnerstvo lokalnih aktera. Međusektorska saradnja u ovoj oblasti podrazumeva blisku koordinaciju i vezu između obrazovanja i sveta rada (npr. Nacionalni okvir kvalifikacija), kao i mere poput povećanja nivoa obrazovanja osetljivih grupa ili pružanja integrisanih usluga na lokalnom nivou (socijalni akteri na najefikasniji način koriste postojeće i razvijaju nove resurse putem dostupnih, kvalitetnih i raznovrsnih usluga). Cilj je inkluzivno i održivo povećanje zapošljavanja i zapošlјivosti mladih u Srbiji.

ESRP predstavlja dobar okvir za koordinaciju različitih inicijativa zapošljavanja mladih. Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom omladine i sporta radi na inicijativi za unapređenje međusektorskog pristupa pitanju zapošljavanja mladih i jačanju sistema praćenja u svim fazama testiranja mera. Jedna od aktivnosti bilo je i sprovođenje konkursa za podršku inovativnim pristupima za zapošljavanje i zapošljivost mladih. Kroz uspostavljanje partnerstava sa privatnim sektorom na lokalnom nivou radiće se na održivim modelima i praksama za zapošljavanje mladih.

U Evropi se sve veći značaj pridaje društvenim inovacijama kao odgovoru na brojne razvojne socio-ekonomske izazove, a posebno u pogledu pružanja različitih usluga, unapređenja obrazovanja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i eliminisanja nejednakosti.

Usvajanje Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike od strane Vlade Republike Srbije očekuje se tokom prvog kvartala 2016. godine.

 

Autorski tekst Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Najnovije