Arhiva: Analize

Analiza Klastera šest - Spoljni odnosi

Analiza Klastera šest - Spoljni odnosi

Pregovori o članstvu Srbije sa Evropskom unijom zvanično su otvoreni 21. januara 2014. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu. Reformski proces Srbije i drugih zemalja kandidata je trajao duže nego što je očekivano, te je Evropska komisija, sa ciljem ubrzanja procesa otvorila mogućnost prelaska na revidiranu metodologiju pristupnih pregovora. Srbija je iskoristila tu mogućnost i od 2020. godine nastavila pristupni proces po revidiranoj metodologiji. Po ovoj metodologiji 33 od 35 pregovaračkih poglavlja grupisano je u šest tematskih klastera, dok su dva poglavlja – 34 i 35, usled svih specifičnosti, ostala van klastera.

Predmet ove analize je Klaster šest - Spoljni odnosi, koji sadrži poglavlja 30 (Spoljni odnosi - Ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 31 (Spoljna bezbednosna i odbrambena politika). Ovo je klaster u kome je sadržano najmanje pregovaračkih poglavlja.

Prema revidiranoj metodologiji, klasteri se otvaraju u celosti kada sva poglavlja u njemu ispune kriterijume za otvaranje. S obzirom na činjenicu da je u okviru Klastera 6 otvoreno samo Poglavlje 30, a Poglavlje 31 nije, ovaj klaster je i dalje zatvoren.

Analiza klastera dostupna je OVDE.

Najnovije