Arhiva vesti

Pristup mladih tržištu rada kao deo pristupanja Srbije Evropskoj uniji: konsultativni sastanak u Kruševcu

Pregovaračka poglavlja 19, 20 i 26 zvuče kao nepoznanica kada se tako predstavljaju građanima. Sa druge strane, kada se povežu sa „stvarnim životnim temama“, tek tada ova poglavlja dobijaju na značaju. Socijalna politika i zapošljavanje, preduzetništvo i industrijska politika, te obrazovanje i kultura mogu da nađu svoj zajednički imenilac u karijernom vođenju. Upravo ova tema je bila tema konsultativnog sastanka koji se održao u Kruševcu u četvrtak, 26. aprila 2018. godine. 

Kroz teme kao što su bolji pristup mladih tržištu rada kao preduslov pristupanja Srbije Evropskoj uniji, paket usluga za mlade ili međusektorski model karijernog razvoja mladih u srednjim školama u Kruševcu, Violeta Stevović i Ilija Jovanović iz Edukativnog centra Kruševac, te Milica Škiljević i Vanja Dolapčev iz Beogradske otvorene škole, razgovarali su o postojećim izazovima i perspektivama kada je reč o izazovima i perspektivama unapređivanja zapošljivosti mladih u Srbiji. Pored predstavnika i predstavnica ove dve organizacije, svoja dobra iskustva u ovom pogledu su predstavili i predstavnici organizacija civilnog društva, srednje stručne škole, Nacionalna služba za zapošljavanje i Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

Konsultativni sastanak pod nazivom „Međusektorski model karijernog razvoja i jačanja zapošljivosti mladih“ održao se u prostorijama Kruševačkog pozorišta. Sastanak je deo projekta „Progovori o pregovorima“, odnosno zajedničke saradnje Beogradske otvorene škole i organizacije „Forca“ iz Požege. Pored srednjih stručnih škola iz Kruševca i okoline, na sastanku su učestvovali i predstavnici organizacija koje se bave karijernim vođenjem i savetovanjem iz Sombora, Niša i Požege.

Edukativni centar iz Kruševca je jedna od pet organizacija sa kojima Beogradska otvorena škola sarađuje na projektu „Progovori o pregovorima“ sa ciljem informisanja građana o procesu pristupanja Srbije EU i podizanju njihovih kapaciteta radi aktivnog učešća u procesu.

Beogradska otvorena škola sprovodi projekat „Progovori o pregovorima“ od 2013. godine sa ciljem doprinosa evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenje pregovora o pristupanju EU, koji je zasnovan na partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.