Arhiva: Intervjui

Zajednički konsultativni odbor kao jedan od alata za zastupanje interesa poslovne zajednice u Srbiji

Zajednički konsultativni odbor kao jedan od alata za zastupanje interesa poslovne zajednice u Srbiji

Predstavnik i zamenica predstavnika Privredne komore Srbije (PKS) u Zajedničkom konsultativnom odboru civilnog društva između Srbije i EU (JCC), Zdravko Ilić i Jelena Babić, u intervjuu za mesečni bilten „Progovori o pregovorima“ govore o očekivanjima PKS-a kada je u pitanju učešće u JCC-u, organizovanju delovanja PKS-a, kao i daljim planovima i aktivnostima u Srbiji i Briselu kada je u pitanju JCC.


BOŠ: Kakva su Vaša očekivanja od učešća u Zajedničkom konsultativnom odboru (JCC)?

Zdravko Ilić: Zajednički konsultativni odbor je, poput mnogih drugih stvari u procesu evropskih integracija, alat. To je institucionalna veza između predstavnika privrede, radnika i civilnog društva u Evropskoj uniji i Srbiji. Naš zajednički zadatak jeste da zajedno pratimo proces integracije Srbije u EU, o njemu diskutujemo i na kraju donosiocima odluka, ukazujemo na šanse i probleme, te predlažemo konkretne aktivnosti i rešenja. Ja očekujem da JCC dodatno osnaži napore Privredne komore Srbije, da se glas privrede čuje, kako u Beogradu, tako i u Briselu, a sve u cilju finog podešavanja procesa pristupanja kako bi njegovi ekonomski rezultati bili maksimalni. Pokušaću da budem konkretan. Kada smo se sreli u Beogradu, na Forumu civilnog društva, predstavnici privrede, sindikata i drugih nevladinih organizacija iz EU i iz regiona, veoma lako smo se dogovorili da moramo da budemo glasniji ukazujući da pristupanje EU nije samo ono što je danas njegov interfejs sa javnošću – a to su pre svega politički kriterijumi - već i značajan broj vrlo konkretnih šansi i pretnji  s kojima se suočavaju, recimo, stotine hiljada malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Pozvali smo stoga Vlade regiona i Evropsku komisiju da, na primer, obezbede sistemsku pomoć našem MSP sektoru u pristupu programima i fondovima EU. Na taj način proces evropskih integracija postaje stvaran, opipljiv.

Jelena Babić: Poznato je da Privredna komora Srbije pruža podršku putu ka članstvu Srbije u EU i već preko 10 godina aktivno učestvuje u procesu evropskih integracija. Imajući to u vidu, jako je bitno da mi koji smo okupljeni u radu JCC-a, posebno komore, koje su posrednici između privrede i građana s jedne, i države s druge strane, imamo pristup procesu. Ako nemamo informacije, ako nemamo pristup raspravama o sledećim koracima, nećemo biti u mogućnosti ni da pomognemo našim članicama da se pripreme, da se prilagode, usvoje potrebne veštine kako bi nove izazove dočekale spremne. Stoga, ovaj odbor mi vidimo kao još jedan kanal, još jednu platformu, koja nam pruža mogućnost ne samo da budemo prisutni u procesu sprovođenja SSP-a i procesu pregovora o pristupanju EU, već da o njemu razgovaramo sa svojim kolegama iz Srbije i EU, i da na njega utičemo, kako bi ga učinili što delotvornijim.

 

BOŠ: Na koji način ćete organizovati Vaše delovanje u okviru JCC-a? Šta je Vaš plan i koje su Vaše aktivnosti u narednom periodu kada je u pitanju JCC?

Zdravko Ilić: JCC je tek počeo sa radom, i nažalost već sada prolazi kroz veliku promenu, jer se članovi sa strane EU menjaju. Tako da smo još uvek u nekakvoj inicijalnoj fazi. Naš osnovni pristup JCC-u zasniva se na tome da je i moje i Jelenino učešće u ovom odboru, kao što ranije pomenuh, pre svega alat više, za sve naše aktivnosti u zastupanju interesa poslovne zajednice Srbije u procesu evropskih integracija. Naš osnovni plan jeste da se glas srpske privrede čuje i kroz Evropski ekonomski i socijalni komitet, a posebno u njegovoj komunikaciji sa donosiocima odluka u Briselu i Beogradu.

Jelena Babić: Iskustva država, poput Hrvatske i Crne Gore, pružili su nam neke smernice za dalji rad Zajedničkog konsultativnog odbora. Znamo, svakako, da će biti organizovan na takav način da prati prioritetne teme u okviru procesa pristupnih pregovora sa EU, sa posebnim osvrtom na prioritete, koje se odnose na rad i delovanje socijalnih partnera okupljenih u radu Odbora. Zajednički sa kolegama iz EU učestvovaćemo u pripremi mišljenja, izveštaja i deklaracija koji će svakako zahtevati i konsultacije sa predstavnicima civilnog društva i poslovnog sektora u Srbiji u toku procesa priprema i izrade ovih dokumenata, te ćemo se snažno zalagati da se jasno i nedvosmisleno formuliše i interes privrede i izazovi sa kojima se suočavaju u ovom procesu. Interno gledano, ovaj tandem koji danas razgovara sa Vama, kao predstavnici Privredne komore Srbije u ovom telu, odslikava i način i naš nastup u Zajedničkom konsultativnom odboru i odslikava zajednički rad Centra za EU integracije Privredne komore Srbije i Predstavništva Privredne komore Srbije u Briselu.


BOŠ: Koje su to prioritetne oblasti u okviru socio-ekonomskog razvoja kada je u pitanju delovanje civilnog društva u Srbiji?

Zdravko Ilić: Ako govorimo u kontekstu evropskih integracija, naš prioritet je jasan. S jedne strane naš zadatak je da pružimo podršku našoj poslovnoj zajednici, i to, pre svega, onima sa manjkom kapaciteta da razumeju i upravljaju ovakvim dinamičnim okruženjem, tj. malim i srednjim preduzećima, kako bi maksimalno profitirali od procesa, a sa druge strane, mi formulišemo interes privrede i pokušavamo da u skladu sa njim utičemo na proces evropskih integracija, opet sa ciljem da on bude, pre svega, koristan našoj privredi, a kao takav i ekonomski održiv.

Jelena Babić: Naš rad u okviru Odbora će biti izraz interesa i potreba naših članica da im se omoguće najbolji uslovi za poslovni razvoj, te će svakako rezultati našeg rada, kao i rada Odbora, biti predstavljeni kako našim partnerima kod kuće, isto tako i u Evropi.

 

BOŠ: Na koji način ćete komunicirati sa organizacijama civilnog društva u Srbiji i sa civilnim društvom u EU o radu i rezultatima JCC-a?

Zdravko Ilić: Privredna komora Srbije je deo komorskog sistema u Srbiji i deo velike mreže organizacija koji se bave zastupanjem partikularnih interesa delova poslovne zajednice. Sa velikim delom ove zajednice mi imamo razvijen mehanizam komunikacije i saradnje. Mi smo, naravno, otvoreni i za saradnju sa raznim drugim organizacijama, svesni da su socijalni i ekonomski razvoj nerazdvojive dimenzije istog procesa. U tom smislu, nećemo izmišljati toplu vodu, samo ćemo staviti u pogon već brojne kanale komunikacije i saradnje koje smo razvili.


Intervju pripremili Danijela Božović i Vladimir M. Pavlović

 

 

 

Najnovije