Arhiva: Intervjui

Reten: Nepravilnosti na izborima u Srbiji su posledica namernih odluka i pritisaka

Reten: Nepravilnosti na izborima u Srbiji su posledica namernih odluka i pritisaka

Ni nakon mesec dana od održavanja izbora u Srbiji, nisu poznati konačni rezultati glasanja. U narednim mesecima očekuju nas i finalni izveštaji posmatračkih misija o tome koliko je proces bio slobodan i fer i da li je bilo ikakvog napretka u rešavanju problema zbog kojih su opozicione partije bojkotovale izbore pre dve godine.

Naš portal je u međuvremenu razgovarao sa Tajsom Retenom, šefom delegacije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore 3. aprila kao deo misije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS). Kako ocenjuje evropski poslanik Reten, “teško je govoriti o slobodnim i poštenim izborima u Srbiji” a “vrlo je problematično” što je javnost i na preliminarne rezultate Republičke izborne komisije čekala toliko dugo.

European Western Balkans: U kojoj meri su izbori u Srbiji 3. aprila bili u skladu sa demokratskim standardima koje zastupa Evropski parlament?

Tajs RetenOsim veće izlaznosti i pluralnijeg parlamenta nakon bojkota prethodnih izbora, preliminarni zaključci posmatračke misije OEBS/ODIHR primetili su više nedostataka koji su doveli do nejednakih uslova, a koji su išli u korist trenutnoj vlasti. Na nesreću, ovi nedostaci često su rezultat namernih odluka i postupaka pod pritiskom vladajuće koalicije i predstavljaju nazadovanje u poštovanju osnovih vrednosti EU.

EWB: Ovo je bio prvi put da je Evropski parlament poslao delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju. Da li to treba tumačiti kao znak opadanja demokratije u Srbiji? Da li mislite da će i u budućnosti biti neophodne posmatračke delegacije EP?

TR: Evropski parlament redovno učestvuje u posmatračkim misijama u kandidatima za pristupanje EU, tako da se ova posmatračka misija ne razlikuje u odnosu na one u drugim zemljama Zapadnog Balkana. Međutim, posmatranje izbora u Srbiji bilo je veoma važno kada se uzme u obzir nazadovanje demokratije koje su konstatovale brojne međunarodne i lokalne organizacije.

EWB: Članovi delegacije EP posmatrali su izbore u Beogradu, Novom Sadu i Jagodini 3. aprila. Na konferenciji za štampu 4. aprila, opisali ste nekoliko nepravilnosti koje ste uočili zajedno sa kolegama. Koliko su one bile problematične u smislu uticanja na rezultat izbora?

TR: Izborne neregularnosti su povezane sa namernim postupcima koji su stvorili neravnopravne uslove za kandidate na parlamentarnim i predsedničkim izborima i za preostale kritičke glasove u medijima. U ovom kontekstu postaje teško da se govori o slobodnim i poštenim izborima. Na ishod verovatno ne utiče odlučujuće sam izborni dan, ali sigurno utiču nedelje i meseci uoči izbora. Kako bi se poboljšale izborne okolnosti, ključno je da se nepravilnosti u glasanju na ispravan način istraže i da institucije deluju nezavisno i transparentno čuvaju osnovne demokratske principe, kao što se i očekuje od države koja već pregovara članstvo u EU.

EWB: U vreme konferencije za štampu koju su održali posmatrači 4. aprila (u popodnevim satima), Republička izborna komisija nije bila objavila preliminarne izborne rezultate – uradila je to tek kasnije, 24 sata nakon što su se biračka mesta zatvorila. Da li je ovo, po Vašem mišljenju, bilo neobično?

TR: Mislim da ne samo da je bilo neobično, već vrlo problematično što RIK nije bio u stanju da objavi zvanične preliminarne rezultate više od dana nakon izbora, iz još uvek nerazjašnjenih okolnosti. S druge strane, u izbornoj noći izborni kandidati i partije su na televiziji objavili rezultate koje nije bilo moguće potvrditi, što je, kao što sam rekao, veoma problematično. Mislim da je logično da će takvi događaji da izazovu sumnju i da su loši za poverenje glasača u proces.

EWB: Takođe ste pomenuli probleme kao što su navodi o pritiscima na glasače, medijska pristrasnost i zloupotreba javne funkcije – ovo su problemi koji se, kako ocenjuju posmatrači, godinama javljaju u Srbiji. Da li verujete da je moguće značajno poboljšati ove aspekte do sledećih izbora?

TRSrbija mora da se pozabavi izbornim nedostacima u okviru relevantnog klastera procesa pristupanja EU i pokaže neophodan napredak povezan sa konkretnim i proverljivim reformama kako bi mogla da otvori nova poglavlja. Napredak u osnovnim demokratskim principima i vrednostima EU je ključan za poboljšanje demokratske kulture, transparentnosti i nepristrasnosti izbornog procesa i, konačno, za pristupanje EU.

EWB: Da li mislite da Srbiji treba još jedna faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta?

TRPo mom mišljenju, bilo bi korisno da Evropski parlament nastavi svoj angažman kroz međupartijski dijalog sa novoizabranim parlamentom kako bi se adresirali nedostaci iz preliminarnih zaključaka OEBS-a. Rešavanje preostalih prepreka bio bi važan znak posvećenosti Srbije njenom putu za članstvo u EU. Evropski parlament spreman je da pomogne ukoliko bude pozvan da učestvuje, ali u krajnjoj liniji je odgovornost političkih snaga u Srbiji da donesu konkretne neophodne reforme.

EWB: Koliko će konačna ocena o sprovođenju ovih izbora uticati na proces pristupanje Srbije EU?

TRPridržavanje demokratskih principa i osnovih prava, uključujući slobodu medija i izborno okruženje koje obezbeđuje slobodne i poštene izbore, ključni su za bilo kakav napredak Srbije na njenom putu ka EU. Ovo je osnova za članstvo u EU. Primena preporuka iz konačnog izveštaja OEBS-a bio bi važan znak poboljšanja u ovom smislu. Srbija ima veliki potencijal i nadam se da će svi politički lideri, zajedno za civilnim društvom, iskoristiti prilike koje su u interesu svih građana.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije