Arhiva: U fokusu

Barnije predstavio nacrt dogovora o Bregzitu

Barnije predstavio nacrt dogovora o Bregzitu

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije predstavio je 28. februara prvi nacrt dosadašnjeg dogovora o izlasku Britanije iz evropskog bloka. Britanija zvanično napušta EU 29. marta 2019, ali pregovori o Bregzitu moraju da se završe ove jeseni da bi parlamenti zemalja članica imali vremena da ratifikuju konačni sporazum o razdvajanju. Dokument od 120 strana koji je predmet pregovora i koji će se verovatno znatno menjati, navodi pravnim jezikom napredak ostvaren izmedju dve strane. U tekstu se  izmedju ostalog govori o tranzicionom periodu koji će pomoći Britaniji da se postepeno odvoji od Unije od 30. marta 2019. do 31. decembra 2020. godine. 

"Ako želimo da ovi pregovori uspeju, a ja želim da uspeju, moramo ubrzati stvari", rekao je Barnije i ukazao da će Britanija napustiti evropski blok za 13 meseci po svojoj volji. Dokument će formirati osnovu finalnog sporazuma o izlasku Britanije iz EU. 

U tekstu se govori izmedju ostalog o tranzicionom periodu koji će pomoći Britaniji da se postepeno odvoji od Unije od 30. marta iduće godine do 31. decembra 2020. godine. 

Iako su glasine o sadržaju dokumenta već razljutile neke s druge strane Lamanša Barnije je rekao novinarima da ovaj nacrt  "ne sadrži iznenadjenja za naše britanske prijatelje". 

On je objasnio da je objavljivanje ovog nacrta sporazuma važan momenat za pregovore, "ključni momenat" u  "dugom i kompleksnom procesu pregovora koji želimo da uspe". 

Evropske vodje pozivale su britansku premijerku Terezu Mej da pruži više detalja o tome glavnim spornim tačkama - kako vidi granicu izmedju Irske i Severne Irske, koliko dugo treba da traje tranzicioni period koji treba da ublaži britanski izlazak, i da objasni viziju britanske vlade o njihovim budućim odnosima. Ali odgovora nema do sada iako su pregovori već na polovini. 

U Britaniji ne prestaju unutrašnja zatezanja i popuštanja u vezi sa uslovima Bregzita. Najveća britanska opoziciona stranka, Laburistička partija, na putu je da znatno promeni politiku, što bi moglo da poveća pritisak na premijerku Mej da se opredeli za "meki" Bregzit koji znači održavanje nekih formalnih ekonomskih veza posle izlaska Velike Brtianije iz Evropske unije marta sledeće godine. 

Tvrdi konzervativci su odmah uzvratili. Ministar spoljne trgovine Liam Foks je kritikovao ideju britanskog opstanka u carinskoj uniji, objašnjavajući da bi to onemogućilo buduće trgovinske dogovore Britanije i dalo Briselu kontrolu nad spoljnom trgovinom zemlje. “To bi bila totalna rasprodaja britanskih nacionalnih interesa,” rekao je Foks. 

Brisel očigledno ne čeka, i dokument pretače u pravni jezik kompromise zaključene u decembru o tri ključnih pitanja razlaza - sudbini državljana EU koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive u Uniji, računu koji Britanija treba da plati za izlazak i budućnosti granice izmedju Irske i Severne Irske. 

U vezi sa ovim poslednjim pitanju u dokumentu se navodi rešenje koje bi ostavilo britansku oblast Severnu Irsku "potpuno uskladjenu" s Irskom, članicom EU, s jedinstvenim tržištem i carinskom unijom ukoliko se ne nadje neka druga opcija. 

"Poznajem institucioni ili ustavni poredak Velike Britanije i mi svi treba da ga poštujemo. Mi pokušavamo na praktičan način u okviru zakona da nadjemo rešenja", rekao je Barnijer upitan o strahovanju nekih u Velikoj Britaniji da će se pojaviti granica izmedju Severne Irske i ostatka Velike Britanije. 

Britanija i EU dogovorili su se u decembru da će takoreći nevidljiva granica ostati otvorena posle Bregzita 2019. godine, ali nisu razjasnili kako bi to izgledalo u praksi. 

Još jedna tačka koja će, kako se veruje, razljutiti London je tranzicioni period. EU predlaže da se taj period završi 31. decembra 2020. godine, kada ističe sadašnji dugogodišni budžet Unije, kome Britanija daje doprinos. 

Vlada Tereze Mej traži više vremena, ali s obzirom da nije predložila drugi datum i zato što pravno kraj tog perioda ne može da ostane otvoren, u tekstu se koristi datum koji predlaže EU. 

Lideri EU žele da pregovaraju o seriji smernica na sledećem samitu 22. i 23. marta za pregovore o budućim odnosima izmedju EU i Britanije, prve zemlje koja ga napušta.

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije