Arhiva: U fokusu

EU i Velika Britanija postigle dogovor o tranzicionom periodu

EU i Velika Britanija postigle dogovor o tranzicionom periodu

Evropska unija i Velika Britanija saglasile su se juče oko najvećeg dela uslova sporazuma koji će regulisati izlazak Velike Britanije iz evropskog bloka u martu naredne godine, kao i tranzicionog perioda, dok pitanje granice sa Irskom i dalje ostaje nerešeno. 

Dogovor je predstavljen u novoj verziji sporazuma o Bregzitu, koji su u 19. marta 2018. godine predstavili glavni pregovarači EU i VB za Bregzit, Mišel Barnije i Dejvid Dejvis. Ako lideri 27 evropskih država, članica bloka, potvrde ovaj sporazum u petak, 23. marta na sastanku Evropskog Saveta u Briselu, tranzicioni period trebalo bi da traje od 29. marta 2019. do decembra 2020. i trebalo bi da olakša put ka budućem odnosu EU i Britanije.

U cilju postizanja sporazuma, Britanija je morala da napravi kompromise i da se saglasi sa tim da će građani EU koji se dosele u Britaniju tokom tranzicionog perioda, imati ista prava kao i oni koji su došli pre marta 2019. godine.  Britanski pregovarači su takođe ublažili stav o politici ribarstva, ali su obezbedili da se EU mora konultovati sa UK oko određivanja preraspodela za ribolov  za 2020. godinu, kao i da se njihov udeo u ulovu neće menjati. 

Oba pregovarača su potvrdila da razlike i dalje postoje u pogledu budućnosti granice između britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske posle Bregzita.  EU je predložila da se izbegne tvrda granica između Severne Irske i Irske u slučaju da nikakvo drugo zadovoljavajuće rešenje ne stigne iz Velike Britanije. 

Između ostalog, EU i Britanije treba da razgovaraju i o ulozi Evropskog suda pravde u Velikoj Britaniji, tj. da li će London moći da sklapa sporazume sa zemljama van Unije, kao i kako će se rešavati pitanje Gibraltara posle Bregzita. Kako ocenjuje britanski javni servis, pitanja granice sa Severnom Irskom i Gibraltara "mogla bi da obore čitav proces izlaska Londona iz EU".

Ovim sporazumom takođe se potvrđuje i mogućnost Velike Britanije da potpisuje, ali ne i sprovodi, trgovinske poslove sa zemljama koje nisu članice EU u tranzicionom periodu. 

EU je krajem februara predstavila tekst od 120 strana u kome se pravnim jezikom formulišu kompromisi koje su postigle u decembru dve strane o tri glavna pitanja razlaza - sudbinu evropskih državljana u Britaniji i britanskih u EU, cenu razdvajanja i budućnost granice između britanske pokrajine Severna Irska i Republike Irske posle Bregzita.

Najnovije