Arhiva: U fokusu

Nova Uredba za zaštiti podataka o ličnosti – osam država članica EU neće biti spremne za primenu propisa

Nova Uredba za zaštiti podataka o ličnosti – osam država članica EU neće biti spremne za primenu propisa

Osam država članica EU neće biti spremne da u potpunosti primene paket pravnih propisa o zaštiti podataka o ličnosti koji će se primenjivati u brojnim oblastima, a koji treba da stupi na snagu u poslednjoj nedelji maja, piše EU Observer.

Uprkos tome što su imale dve godine da usklade svoje domaće zakonodavstvo sa pomenutim paketom propisa u oblasti zaštite podataka o ličnosti Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Grčka, Mađarska, Litvanija i Slovenija neće biti spremne da primene zakon do 25. maja, do kada je krajnji rok za ovaj posao. Pomenuti set propisa je neophodan kako bi se osiguralo da državni organi imaju neophodna sredstva da sprovedu sankcije za nepoštovanje propisa koji je poznat pod nazivom Opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti (General Data Protection Regulation - GDPR).  

„Neizbežno je da će doći do neke vrste pravne nesigurnosti, a Evropska komisija nije srećna kada se to dešava“ rekla je Vera Jurova, evropska komesarka za pravosuđe.

Komesarka je takođe naglasila da se neće ustručavati da protiv pomenutih država pokrene postupak pred Sudom, pošto su države članice imale i više nego dovoljno vremena da usklade svoje propise sa pomenutim odredbama novog propisa. Ona za kašnjenje krivi nemarnost, kao i debate koje su se vodile u državama.

„Mislim da je bilo dovoljno vremena“, rekla je ona, napominjući da je finalni nacrt regulative oko koje su se dogovorile države članice bio dostupan u decembru 2015. godine.

Pomenuta Uredba daje mogućnost građanima EU da imaju kontrolu nad time kako kompanije koriste njihove lične podatke kako bi osigurali svoja prava na privatnost.

Opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti unela je pometnju među velikim internet firmama kao što je Fejsbuk i izazvala paniku kod manjih kompanija s obzirom na to da oni koji krše ovu Uredbu mogu biti kažnjeni sa četiri procenta ukupnog godišnjeg prometa ili novčanom kaznom do 20 miliona evra. 

Međutim, iz pojedinih službi koje su zadužene za zaštitu podataka kažu da će biti u mogućnosti da sprovedu sankcije i kazne bez obzira na nepostojanje domaćeg zakonodavstva.  

 Preuzeto sa: euobserver.com

Izvor fotografije: euobserver.com

 

 

 

Najnovije