Arhiva: U fokusu

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

Francuski „Nacionalni zbor“ (bivši Nacionalni front) i Alternativa za Nemačku zvanično su pokrenuli kampanju za izbore za Evropski parlament. Dok Marin Le Pen poziva na referendum o vlasti predsednika Emanuela Makrona, najjača nemačka opoziciona stranka otvorila je pitanje koje se tokom prethodnih decenija činilo nezamislivim – o izlasku te zemlje iz EU.

„Ovi izbori, u kontekstu zdravog narodnog revolta koji predvode žuti prsluci, nude priliku da se okonča kriza koju su izazvali tvrdoglavost i prezir jednog nekompetentnog predsednika, čije ponašanje je zabrinjavajuće“, rekla je Le Pen svojim pristalicama, koji su uzvikivali „Makrone, ostavka!“

Dok su početkom jeseni partije Makrona i Le Pen bile izjednačene u istraživanjima javnog mnjenja, sa po 21% podrške, od početka protesta inicijalno inspirasanih povećanjem poreza na gorivo Nacionalni zbor je porastao na 24%, a Republika u pokretu spao na 18%. Protesti su u međuvremenu prerasli u bunt ljudi koji osećaju da su izgubili u globalizaciji i produbljenim evropskim integracijama, a to su glasači kojima se NZ najviše obraća.

Bivša poslanica u Evropskom parlamentu Marin Le Pen odlučila je da se ovog puta ne kandiduje za tu funkciju, jer želi da ostane u francuskom parlamentu. Umesto nje, listu će predvoditi dvadesettrogodišnji Žordan Bardela.

„U ovim teškim vremenima, moramo da pokažemo da jedna etablirana partija kao naša daje šansu mladima koji potiču iz radničkih porodica“, rekao je funkcioner Nacionalnog zbora.

S druge strane, članovi Alternative za Nemačku, na kongresu u svom uporištu u Saksoniji, odlučili su da podrže adut koji nijedna značajna politička snaga u toj zemlji nije zastupala od početka integracija – izlazak iz EU. Ipak, u pitanju je samo „krajnja alternativa“, ukoliko se ne sprovedu neophodne reforme, koje bi Uniju sveli na prvenstveno ekonomsku zajednicu, prenosi EURACTIV.

Podrška članstvu u EU je na izuzetno visokom nivou u Nemačkoj – preko 80% – podseća evropski portal. Zbog toga je vođstvo Alternative odlučilo i da ne usvaja konkretan vremenski rok za „suštinske reforme“, iako je pominjan kraj mandata naredne Evropske komisije, odnosno 2024. godina.

„Mislim da ne bi bilo mudro da se vodi kampanja sa maksimalističkim zahtevima“, izjavio je Aleksandar Gauland, ko-predsednik ove partije.

Promene savezništava u budućem sazivu

Dok Nacionalni zbor pripada grupi „Evropa nacija i slobode“, za koju se očekuje da će povećati broj mesta u EP za najmanje 50%, Alternativa za Nemačku je do sada bila član grupe „Evropa za slobodu i direktnu demokratiju“, čiji je deo bio i Pokret pet zvezda (M5S), trenutno deo vladajuće koalicije u Italiji.

Međutim, kako će Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) napustiti ovu grupu, čini se da je njen opstanak doveden u pitanje. To je potvrdio i predsednik M5S Luiđi di Majo, trenutno ministar za ekonomski razvoj, koji je najavio formiranje nove „političke porodice“.

Najavljeno je i potpisivanje izbornog manifesta sredinom februara u Rimu, a kao potencijalni partneri navode se poljski Kukiz’15, hrvatski Živi zid i manja finska liberalna stranka, što ukazuje na to da M5S planira da bude osovina buduće koalicije.

Dijalog se vodi i sa Zelenima, pošto postoji zajedničko zalaganje za zaštitu politike životne sredine, rekao je jedan od partijskih funkcionera. Ipak, Zeleni odbijaju saradnju od kada je M5S na nacionalnom nivou formirao koaliciju sa desničarskom Ligom.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Najnovije