EU povećala humanitarnu pomoć – usvojen rekordni budžet za 2019.
Arhiva: U fokusu

EU povećala humanitarnu pomoć – usvojen rekordni budžet za 2019.

18.01.2019.

Kako sve većem broju ljudi širom sveta prete humanitarne krize, EU je usvojila najveći do sad početni budžet u iznosu od 1,6 milijardi evra za 2019. godinu. Od dugotrajnih sukoba na Bliskom istoku i u Africi, do sve većeg uticaja klimatskih promena u celom svetu, humanitarne krize su sve gore, a sukobi predstavljaju pretnju za isporuku pomoći onima kojima je najpotrebnija.

“Sa ovim novim budžetom, EU nastavlja da bude voeći humanitarni donator usred kriza poput onih u Siriji i Jemenu. Sama humanitarna pomoć nije dovoljna da bi se rešili svi problemi, već mi moramo da uradimo sve u svojoj moći da pomognemo najugroženijima. Ovo je naša humanitarna dužnost. Moramo da mislimo i na uticaj koji ove mnogobrojne krize mogu imati na decu, na sledeće generacije. Upravo zbog toga je rekordnih 10 odsto novog budžeta, što je 10 puta više nego 2015. godine, namenjeno edukaciji za hitne slučajeve, kako bismo deci pružili alat za izgradnju bolje budućnosti”, kaže Hristos Stilijanides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama.

Najveći deo budžeta će biti odvojen za krizu u Siriji, izbeglice u susednim državama i za krajnje kritičnu situaciju u Jemenu. Ostatak će biti namenjen Africi, Latinskoj Americi, Aziji i Ukrajini. Komisija pažljivo prati korišćenje sredstava EU preko globalne mreže humanitarnih eksperata i uspostavila je striktna pravila kako bi se sredstva trošila na dobar način.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji