Arhiva: U fokusu

Britanska ekonomija plaća danak Bregzitu

Britanska ekonomija plaća danak Bregzitu

Sve veća neizvesnost oko Bregzita usporila je rast britanske ekonomije do najniže stope od svetske finansijske krize pre deset godina. Nacionalna statistička služba saopštila je 11. februara da je ekonomija Britanije u poslednjem kvartalu 2018. ubeležila rast od samo 0,2% u odnosu na 0,6% u prethodna tri meseca.

U decembru je u Velikoj Britaniji čak ubeležen pad ekonomskih aktivnosti u odnosu na novembar od 0,4%.

U celoj 2018. britanska ekonomija je ubeležila rast od 1,4%, najniži od 2009, kada je u uslovima globalne finansijske krize koja je "bacila na kolena" najveći deo svetskog bankarskog sistema registrovan pad od 4,2%.

Statističari ne krive Bregzit direktno za usporavanje ali su brojni dokazi da neizvesnost oko izlaska Velike Britanije iz EU u velikoj meri deluje na ekonomske aktivnosti, posebno na ulaganja u biznis. Kompanije, piše agencija AP, ne znaju kakvi će biti trgovinski odnosi Britanije i EU nakon Bregzita 29. marta.

Šef statističke agencije Rob Kent-Smit rekao je da je ekonomsko usporavanje u poslednja tri meseca 2018. bilo posebno izraženo u proizvodnji automobila i čelika dok je rast nastavljen u sektoru usluga koji čini oko 80% britanske ekonomije.

Britanska ekonomija držala se bolje nego što se očekivalo posle referenduma u junu 2016, kada su se Britanci izjasnili za izlazak iz EU.

Međutim, sa približavanjem datuma za Bregzit, kompanije su sve nervoznije i nema naznaka da će toj neizvesnosti, koju Banka Engleske opisuju kao "maglu Bregzita", uskoro doći kraj.

U međuvremenu premijerka Tereza Mej nastoji da spase sporazum o Bregzitu koji je postigla sa EU krajem 2018. a koji su britanski poslanici odbacili velikom većinom. Mej pokušava da dobije neke koncesije od Brisela, posebno o kontroverznoj odredbi koja treba da osigura de neće biti "tvrde" granice između članice EU Irske i dela Britanije Severne Irske.

Neizvesno je da li će premijerka uspeti da dobije bilo kakvu koncesiju i poslednjih nedelja rastu bojazni da bi Britanija mogla da izađe iz EU bez sporazuma. Bio bi to najgori scenario koji bi, prema ranijim prognozama Banke Engleske, značio pad britanske ekonomije za 8% za nekoliko meseci i pad cena stanova za trećinu.

Banka Engleske saopštila je 7. februara da će britanski ekonomski rast u 2019. biti samo 1,2% prema 1,7% prognoziranih tri meseca ranije. Smanjenje rasta biće posledica neizvesnosti oko Bregzita i usporenog globalnog ekonomskog rasta.

 

Izvor: EurActiv

Najnovije