Arhiva: U fokusu

Evropski liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

Evropski liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

Mesecima nakon što su ostale glavne političke grupe kontinenta izabrale svoje vodeće kandidate za izbore za Evropski parlament u maju, evropski liberali su ove sedmice spremni da predstave ne samo jednog standardnog nosioca, već čitav „tim Evrope“.

Evropska komesarka za konkurenciju Margreta Vestager iz Danske, bivši belgijski premijer Gaj Verhofštat i bivša italijanska komesarka Ema Bonino nalaze se na listi sedam članova Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), saopštili su stranački zvaničnici za „Politiko“.

Ostala imena na listi su Nikola Ber, vodeći kandidat nemačke liberalne stranke FDP; Luis Garicano iz španskog levog centra Građani (Ciudadanos); Violeta Bulc iz Slovenije, evropskakomesarska za transport; i Katalin Cseh, osnivač i vodeći kandidat liberalne partije Momentum iz Mađarske.

Iako će grupa biti predstavljena kao vodeći kandidat saveza na izborima, oni su, u stvari,kandidati ALDE-e za skup najmoćnijih mesta u EU koja će ove godine biti upražnjena –uključujući predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku. Predviđa se da će liberali biti treća najveća grupa u narednom Evropskom parlamentu, prema projekciji „Politiko“.

Ali oni mogu imati značajan uticaj jer će sledeći parlament verovatno biti podeljeniji od sadašnjeg. To znači da će veće pro-EU grupe, kao što je desni centar Evropska narodna stranka i levičarski Socijalisti i demokrate, tražiti saveznike da usvoje zakone i popune ključne pozicije u odnosu na evroskeptičnu opoziciju. Takođe, potencijalni doprinos liberalima je i privremena saradnja sa partijom „Republika u pokretu“, francuskog predsednika Emanuela Makrona – iako je ta veza već imala svoje tenzije. Partija En Marche je prošle nedelje izazvala uzbunu među zvaničnicima ALDE-e kada se otvoreno distancirala od liberala zbog korporativnih donacija.

Potpuni „tim Evrope“ biće predstavljen kad osam liberalnih premijera EU, kaoi lideri nacionalnih stranaka i evropski komesari započeti izbornu kampanju ALDE za Evropski Parliament. Dok se očekivalo da će Verhofštat, lider grupe ALDE u Evropskom Parlamentu, biti na listi, prisustvo Vestegerove se završava višemesečnim špekulacijama oko toga da li će se uključiti u izbornu kampanju. Spisak vodećih ličnosti je pokušaj ALDE-a da poremeti sistem vodećih kandidata koji koriste druge glavne stranke na izborima, prema kojem stranka određuje jednog glavnog kandidata, koji je i njen kandidat za predsednika Evropske komisije.

Strategija liberala ih približava Makronu, koji je odbacio sistem vodećih kandidata. Međutim, Makronova stranka nije dala kandidata za evropski tim ALDE – delom zato što je En Marche još nije zvanično izabrao svog vodećeg kandidata za izbore, kažu stranački zvaničnici.

Zvaničnici ALDE-e će verovatno učiniti mnogo toga da bi istakli da je njihova većina ženska– sastavljena od pet žena i dva muškarca. Međutim, jedna žena je odsutna sa liste – evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova iz Češke, za koju je bilo nagovešteno da zauzme to mesto. Zvaničnik Komisije je rekao da Jurova želi da se fokusira na svoju nacionalnu kampanju.

“Komesarka Jurova podržava ideju Tima Evrope i ona je bila blisko uključena u diskusiju o  njenom stvaranju” rekao je zvaničnik Komisije za ovaj list.

“Ona veruje da bi njen najveći doprinos porodici ALDE bio da podrži kandidate tamo gde može da napravi najveću razliku – na svom domaćem terenu” dodao je je zvaničnik. Vestager koja je preuzela digitalne divove Apl i Gugl, ima značajnu moć u Briselu i široko se smatra jednim od najsposobnijih političkih izvršilaca Komisije. Ona je jasno stavila do znanja da bi volela da ostane u Briselu, za drugi mandat komesarke za konkurenciju ili neku drugu ulogu. Ali njene perspektive u EU se suočavaju sa značajnim preprekama zbog politike u zemlji. Trebalo bi da podrži danskog premijera Larsa Lokea Rasmunsena, političkog protivnika, za još jedan mandat u Komisiji. Generalno, liberalna lista kandidata će se suočiti sa izazovom u prihvatanju i pridržavanjujedne poruke. Dok su sve evropske političke porodice različite grupe, neke liberalne stranke su mnogo oštrije po pitanju dublje evropske integracije od drugih – i one se ne slažu uvek upogledu toga koja područja politike treba da budu primarni domeni EU.

Povezanost liberala sa Makronom nudi izazove i mogućnosti. Udruživanje sa Makronom da lobi liberalima glavnog saveznika za sto Evropskog Saveta lidera Evropske unije i takođe im dalo veću pregovaračku moć u parlamentu. Predviđa se da će En Marche osvojiti 22 mesta u narednom Parlamentu, što bi predstavljalo značajan podsticaj za projektovanu grupu od 72 poslanika.Ali dok je partija En Marche uspostavio bliske veze sa ALDE-om, takođe je jasno stavila doznanja da se neće pridružiti liberalnoj grupi u Parlamentu. Umesto toga, Makronova partija predviđa formiranje nove grupe koja bi uključivala partije koje su trenutno deo ALDE, ali i nove stranke i druge koje su trenutno u drugim političkim porodicama, kao što su socijaldemokrate i zeleni.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Najnovije