Arhiva: U fokusu

Pravne mere EU protiv Poljske zbog pravosuđa

Pravne mere EU protiv Poljske zbog pravosuđa

Evropska unija pokrenula je pravne mere protiv Poljske, navodeći da njeni nedavno usvojeni zakoni u oblasti pravosuđa podrivaju nezavisnost sudija.

Evropska komisija je nacionalističkoj vladi u Varšavi poslala pismo zvaničnog obaveštenja, što je prvi korak pravnih mera, i navela da želi odgovor u roku od dva meseca.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da disciplinske mere za poljske sudije, sadržane u zakonu o Vrhovnom sudu iz 2017. godine, deluju kao da su osmišljene da „sistematski podvrgavaju sudije političkoj kontroli izvršne vlasti“.

Rekao je i da poljske istrage pokrenute posle tih zakonskih promena imaju „očigledan uticaj na aktivnosti sudija“ i dodao da to „nije u skladu sa zahtevima za sudsku nezavisnost“.

Pismo daje priliku Poljskoj da objasni ili promeni stav u vezi s tim zakonima, naveo je Timermans.

Današnji potez EU najnoviji je u nizu protiv Poljske pokrenutih procedura za koje EK insistira da treba da sačuvaju vladavinu prava u toj zemlji. Komisija je slične mere pokrenula i protiv Mađarske.

Timermans je rekao da Brisel veruje da je vreme za šira razmišljanja o tome šta može da bude urađeno da se zaštite demokratija, lične slobode i pravosudni sistemi pojedinih članica EU. „Raste konsenzus da je potrebna dalja akcija na zaštiti vladavine prava u celoj Evropskoj uniji“, rekao je Timermans novinarima.

Upitan da li je zabrinut za vladavinu prava u Italiji, Timermans je naveo da „u ovoj fazi ne vidi sistemski problem“. On je izrazio zabrinutost zbog moguće stagnacije u procesu reformi u Rumuniji, naročito kad je reč o borbi protiv korupcije.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Najnovije