Arhiva: U fokusu

Desničarske evroskeptične stranke formirale savez

Desničarske evroskeptične stranke formirale savez

Novi, prošireni savez, sa ciljem da postane najjača grupa u Evropskom parlamentu posle predstojećih izbora, formirale su desničarske evroskeptične populističke stranke u Evropi.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, lider antimigrantske stranke Liga, rekao je na konferenciji za medije u Milanu da je cilj novog pokreta na majskim izborima za Evropski parlament da „pobedi i promeni Evropu“.

Desničari evroskeptici traže potpuno zaustavljanje ilegalnih migracija, čvršće evropske granice, obnovu suvereniteta članica EU i zaštitu, kako navode, „evropske kulture“.

Novi evroskeptični savez, čiji je moto „Ka Evropi zdravog razuma“, objedinjuje desničarske stranke iz političke grupe u EP Evropa nacija i slobode (ENF) i drugih parlamentarnih grupa. ENF-u, između ostalog, pripadaju francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje, Slobodarska partija Austrije i holandska Stranka za slobodu.

Uz Salvinija su na današnjoj konferenciji bili i predstavnici krajnje desne Alternative za Nemačku, evroskeptične populističke Stranke Finaca i desničarske Danske narodne stranke. Te partije trenutno pripadaju drugim grupama u Evropskom parlamentu – Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) i Evropi slobode i direktne demokratije (EFDD). Stranka Mari Le Pen nije bila prisutna na ovom događaju.

Lideri tih stranaka uputili su poziv svim srodnim partijama da pristupe novom bloku koji će biti formiran posle izbora za Evropski parlament.

Politički stručnjaci navode da bi izbori za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja, mogli da budu prekretnica u evropskoj politici posle Drugog svetskog rata, ako tradicionalno jake političke snage izgube podršku i dođe do jačanja ekstremista i populista.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Najnovije