Arhiva: U fokusu

EU preti SAD carinama od 19 milijardi evra zbog Boinga

EU preti SAD carinama od 19 milijardi evra zbog Boinga

EU razmatra uvođenje novih carina SAD u vrednosti većoj od 19 milijardi evra kao odgovor na američko subvencionisanje proizvođača aviona Boinga, rekli su za EURACTIV evropski i zvaničnici EU. Očekuje se da Evropska komisija 12. aprila pošalje članicama listu američkih proizvoda koje bi pogodile nove carine.

Ukupna vrednost tog izvoza na evropsko tržište je oko 19 milijardi evra.

Ta suma je mnogo veća od inicijalne procene štete koju su napravile subvencije iz 2012, kada je Komisija taj iznos procenila na 12 milijardi evra.

Očekuje se da lista bude objavljena 17. aprila radi javnih konsultacija.

Ta lista je u sklopu priprema da se odgovori na američke subvencije koje je savezna država Vašington dala Boingu.

SAD i EU su u dugom sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog finansijske pomoći koju su davali svojim proizvođačima aviona.

Pre nekoliko dana američki predsednik Donald Tramp najavio je uvođenje novih carina na evropske proizvode kao odgovor na subvencije koje Evropa daje Erbasu.

Lista potencijalnih američkih proizvoda koji će biti sankcionisani novim carinama uključuje poljoprivredno-prehrambene proizvode, oko deset milijardi evra, industrijske proizvode, 4,5 milijardi, i avione i delove, oko 3,5 milijardi.

"Ako oni 'naduvaju' svoju listu, učinićemo isto", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Zvaničnik Komisije u ovoj fazi nije želeo da komentariše slučaj.

Konačnu odluku o obimu odobrenih sankcija kao odgovor i na slučaj Boing, i na slučaj Erbas, doneće arbitar STO.

U slučaju Erbasa, SAD zna da odluka neće bi poznata pre jula. Evropljanima će odluku o konačnoj cifri dostaviti arbitar nekoliko meseci kasnije.

Izvor: EurActiv

Najnovije