Arhiva: U fokusu

Orban uskratio podršku vodećem kandidatu EPP Veberu

Orban uskratio podršku vodećem kandidatu EPP Veberu

Mađarski premijer Viktor Orban uskratio je podršku nemačkom političaru Manfredu Veberu, vodećem kandidatu Evropske narodne partije (EPP) na predstojećim izborima za  Evropski parlament. To predstavlja eskalaciju sukoba između mađarskog populističkog premjera i EPP, koja je ranije već zamrzla članstvo Orbanove partije Fides zbog kampanje blaćenja šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koga Veber želi da nasledi na toj funkciji.

Orban je svoju odluku obrazložio Veberovom izjavom da ne želi da postane predsednik Evropske komisije glasovima mađarskih birača.

"Kada neko tako uvredi neku zemlju, onda njen premijer više ne može da podrži njegovu kandidaturu", rekao je Orban 6. maja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim vicekancelarom i liderom krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPOe) Hajnc-Kristijanom Štraheom.

Do sada, Orbanov vladajući Fides je podržavao Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata na evropskim izborima, iako je Nemac podržao odluku Evropskog parlamenta da protiv Mađarske pokrene kaznenu proceduru u skladu sa članom 7, a zatim u martu i odluku o suspenziji članstva Fidesa u EPP.

Evropski poslanici su Mađarskoj prebacili autoritarizam i manjak demokratije, između ostalog nehumanu politiku prema migrantima, gušenje medijskih sloboda, korupciju i sukob interesa, diskriminaciju manjina i podsticanje stereotipa preema ženama.

Na odluku o suspenziji Fidesa iz porodice evropskih hrišćansko-demokratskih i liberalno-konzervativnih partija najviše je uticala  orkestrirana kampanja u kojoj je Orban lidere EU optužio za promovisanje masovnih migracija, a centralna meta napada bio je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker, takođe iz EPP.

Orban i Štrahe su na konferenciji za novinare u Budimpešti ponovili da u "strateškim pitanjima" kao što su bezbednosna i migrantska politika dele isto mišljenje, prenela je nemačka agencija dpa.

Štrahe je naglasio da je Orban svojom "odgovornom" zaštitom jugoistočnih granica od izbeglica, u Evropi izazvao promenu načina razmišljanja o tom problemu. Mađarska je u leto 2015. godine na vrhuncu migrantske krize podigla ograde na granici prema Srbiji i Hrvatskoj.

Orban je odbio da kaže da li razmatra eventualni prelazak Fidesa iz EPP u neku drugu političku grupu u Evropskom parlamentu, u koju bi eventualno ušle i austrijska FPOe, italijanska desničarska, populistička Lega Matea Salvinija, i francuski desničarski, evroskeptični Nacionalni front Marin le Pen.

To pitanje biće odlučeno tek posla izbora u EU, rekao je Orban, koji se, ipak, samo nekoliko dana ranije u Budimpešti sastao sa šefom Lege, potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem.

Austrijski mediji preneli su da je Štrahe u Budimpeštu otputovao sa namerom da izvidi mogućnost saradnje desničarskih partija na evropskom nivou.

On je uči posete Mađarskoj rekao da su evropski izbori istorijska prilika da se tri postojeće "patriotsko slobodarske frakcije" povežu u jednu jedinstvenu političku grupu i da bi te partije mogle da osvoje dovoljno glasova da postanu po broju mandata druga snaga u EP. "I radovao bi se naravno kada bi nam se pridružio i Orbanov Fides", rekao je Štrahe.

Prethodno je, početkom aprila, i Mateo Salvini pokrenuo inicijativu za objedinjavanje desnih i evroskeptičnih partija u Evropskom parlamentu, koje su u ovom trenutku članice tri različite političke grupe. Salvini se zauzima da se nacionalističke i populističke snage, koje on naziva pokretima za suverenitet, ujedine oko programa "pakta za spas Evrope".

Mađarski premijer je do sada odbijao da se izjasni o tom pitanju, ali je na konferenciji za novinare sa Štraheom ponovio da želi da EPP sledi primer Austrije i sarađuje s antimigrantskim, evroskeptičnim, nacionalističkim strankama u Evropi umesto sa levicom koja je, kako je rekao, "beznadežno, otvoreno i jasno proimigrantska".

"Na našu poziciju utiče mišljenje birača", rekao je Orban, dodajući da sve zavisi od kursa EPP posle izbora i da će Fides "ako EPP postane netolerantna, morati za sebe da potraži neko drugo mesto".

Markus Zeder, lider nemačke Hišćansko-socijalne unije (CSU) čiji je član Veber, komentarisao je sastanak u Budimpešti rečima da je Orban, sudeći po njegovim izjavama, već umesto EPP doneo odluku o članstvu Fidesa.

"Onaj ko se iz nedelje u nedelju sastaje sa desnim populistima, šalje jasan signal", rekao je Zeder.

 

Izvor: EurActiv

Najnovije