Arhiva: U fokusu

Svako po svom – EU daleko od jedinstvenih pravila putovanja u vreme korone

Svako po svom – EU daleko od jedinstvenih pravila putovanja u vreme korone

Evropska unija daleko je od jedinstvenih pravila putovanja u vremenu korone, a Evropska komisija u Briselu može samo da koordinira i prikuplja podatke, jer svaka država kao i do sada, sama je odgovorna za zdravstvenu zaštitu i pravila prelaska granica, piše Dojče Vele (DW). 

Poseban odbor u Briselu sastaje se svakih 14 dana kako bi razgovarao o popuštanju ograničenja putovanja na primer u SAD, Rusiju, Kinu ili Srbiju. Prema njihovim preporukama, gotovo da nema nade za brzu normalizaciju.

Konfuziji oko pravila i normalizacije putovanja doprinosi i činjenica da ne postoji zajednička definicija “rizičnog područja”.

Svako po svom

Nemačka je prva zemlja EU u kojoj će korona test za mnoge biti obavezan, piše DW,dodajući da od sledeće sedmice svi koji dolaze iz rizičnih oblasti moraće da se testiraju po ulasku u zemlju.

Za razliku od Nemačke, Švedska i Grčka nemaju ograničenja za ulazak iz zemalja EU. Letonija zahteva od ljudi koji dolaze iz Belgije 14 dana karantina.

Belgija zauzvrat Letoniju klasifikuje kao “naradžasto rizično područje”. Karantin se preporučuje ali nije obavezan. Pri tom je striktno zabranjen ulazak ljudima iz određenih oblasti Portugalije i Španije.

Mnoge države Rumuniju i Bugarsku vide kao žarišta koronavirusa i u tom smislu su uveli odgovarajuća ograničenja.

Evropska agencija za kontrolu zaraze (ECDC) iz Stokholma pokušava da stvori pregled situacije, prikuplja podatke iz svih država članica i na dnevnoj bazi predstavlja mapu po regionima i stopi zaraze. Prema današnjoj karti ECDC težište korona infekcije je u severnoj Španiji, Lisabonu, Flandriji (Antverpen), Luksemburgu, Švedskoj kao i delovima Rumuije i Bugarske.

Nemačka, Italija, Francuska, baltičke zemlje i Grčka beleže manje od 20 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. To su vrednosti koje ECDC predstavlja kao merilo. Međutim, ni tu stvari nisu jedinstvene, s obzirom da je u nekim zemljama merilo 16, a u nekima (kao u Nemačkoj) 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika, navodi DW. 

Zehofer: nema zatvaranja granica

Nemački ministar unutrašnjih poslova, Horst Zehofer izjavio za DW da neće biti novog zatvaranja granica ili pojačanih graničnih kontrola.

“U političkom smislu smo zbog toga imali ogromne probleme”, kazao je Zehofer i želi da ih izbegne u slučaju drugog talasa.

Jedan pogled na kartu ECDC pokazuje da je samo u određenim regionima, a ne u čitavim država povećana stopa zaraze koronavirusom. Zbog toga nema smisla da se granice zatvaraju za kompletne države. Važnije je da se otkriju i izoluju regionalna žarišta, kao i da se pronađu prekogranični lanci infekcija.

Države EU su nakon zavaranja granica u martu, aprilu i maju naučile da u slučaju novog talasa infekcije deluju regionalno.

Izvor: European Western Balkans

 

Najnovije