Arhiva: U fokusu

EU usvojila novu Agendu za borbu protiv terorizma

EU usvojila novu Agendu za borbu protiv terorizma

Evropska komisija predstavila je 9. decembra novu Agendu za borbu protiv terorizma sa ciljem da podrži članice da bolje predviđaju, sprečavaju, štite od terorističkih pretnji i odgovaraju na njih.

Istovremeno je izmenjen mandat Evropola kako bi policijska agencija pružala bolju operativnu podršku u istragama.

Potpredsednik EK za unapređenje evropskog načina života Margaritis Shinas rekao je da je Agendom u središte borbe protiv terorizma stavljeno ulaganje u otpornost društva na terorizam kroz mere za bolje sprečavanje radikalizacije i zaštitu javnog prostora od napada.

Kako je na predstavljanju novog programa rekla evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, predloženo je da se Evropolu daju "moderna sredstva da podrži članice EU u njihovim istragama".

Ciljevi Agende su identifikovanje ranjivosti i izgradnja kapaciteta za predviđanje opasnosti, sprečavanje napada rešavanjem problema radikalizacije, smanjenje "ranjivosti" infrastrukture kako bi se zaštitili gradovi i ljudi, i unapređenje operativne podrške, krivičnog gonjenja i prava žrtava na bolji odgovor na napade.

Komisija će, kako se navodi, raditi na poboljšanju zaštite žrtava terorizma, uključujući tako što će im se olakšati pristup naknadama.

Akcije na predviđanju, sprečavanju, zaštiti i odgovoru na terorizam uključiće zemlje partnere iz susedstva EU i šire, kao i povećani angažman međunarodnih organizacija.

"Komisija i Visoki predstavnik/potpredsednik će, prema potrebi, pojačati saradnju sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti vatrenog oružja, pregovarati sa zemljama Južnog susedstva o razmeni podataka sa Evropolom i pojačati stretašku i operativnu saradnju sa drugim regionima, poput Sahela i Roga Afrike, kao i sa drugim afričkim zemljama i ključnim regionima u Aziji", navela je EK.

Takođe će Komisija postaviti koordinatora za borbu protiv terorizma koji će tesno sarađivati sa članicama i Evropskim parlamentom.

Komisija je predložila jačanje mandata Evropola tako da može da bude mesto za kontakt u slučajevima kada nije jasno koja država ima jurisdikciju.

Evropol će dobiti mandat i da obrađuje složene baze podataka, unapredi saradnju sa Evropskim javim tužilaštvom, kao i zemljama partnerima van EU, i da pomogne da se razviju nove tehnologije koje odgovaraju potrebama policije.

Izvor: EurActiv

Najnovije