Arhiva: U fokusu

Portret, Alesandra Moreti – nova šefica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Portret, Alesandra Moreti – nova šefica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Ukoliko bi morala jednim pridevom da opiše sebe, Alesandra Moreti bi izabrala pridev posvećena. Rođena u severoistočnom delu Italije, u gradu Vićenca, Alesandra Moreti nije maštala da će se baviti politikom, ali inspirisana razmišljanjima i razgovorima sa svojim ocem, nekadašnjim članom Komunističke partije Italije, zainteresovala se za bavljenje ovim pozivomPolitički sebe opisuje kao političku reformistkinju zaintersovanu za omladinsku politiku i rodnu ravnopravnost, dok je po obrazovanju pravnica.  

Svoj politički angažman započela je 1989. godine kada je izabrana na mesto sekretarke Udruženja studenata Vićence. Izborom Alesandre, Udruženje studenata Vićence je dobilo svoju prvu sekretarku. Prema Alesandrinom mišljenju, prelomni trenutak u njenoj političkoj karijeri bila je 2008. godina kada je ispred Demokratske stranke izabrana za zamenicu gradonačelnika Vićence. Na poziciji zamenice gradonačelnika bila je zadužena za pitanja obrazovanja i omladinske politike. Kao predstavnica Demokratske stranke nakon izbora održanih 2013. godine izabrana je za članicu u Domu poslanika, odnosno Donjeg doma italijanskog parlamenta, odakle je nastavila svoju političku karijeru i usmerila se ka Evropskom parlamentu. U maju 2014. postaje evroposlanica 

Karijera u Evropskom parlamentu 

Tokom prvog mandata bila je izvestiteljka za Direktivu o porodiljskom i roditeljskom odsustvu koja je za cilj imala da svim očevima obezbedi pravo na u potpunosti plaćeno odsustvo kako bi imali mogućnost da ostanu sa decom nakon rođenja. Naredne godine, Moreti je učestvovala na izborima u Italiji, koje je izgubila, nakon čega se bavila ekonomskim razvojem, stavljajući u fokus poštovanje ljudskih prava i jednake mogućnosti u poslovanju. U klupe Evropskog parlamenta ponovo se vraća 2019. godine, predstavljajući severoistočni deo regiona Veneto, kao poslanica Socijalista i demokrata. U Evropskom parlamentu, članica je nekoliko odboraOdbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane, Odbora za spoljne poslove i Odbora za rodnu ravnopravnost. 

Spoljna politika Evropske unije za Moreti predstavlja ujedinjeni glas 27 država članica, ključan za evropsko jedinstvo. Zajedničkim delovanjem neophodno je pokretati promene u oblasti ljudskih prava i migracija kako bi se unapredilo geopolitičko i ekonomsko pozicioniranje Evropske unije. Moreti ističe da se oduvek borila za svet bez nejednakosti u kome će svi građani/ke će moći u potpunosti da uživaju svoja prava i slobode. Kao koordinatorka Specijalnog odbora za borbu protiv raka želi da predstavlja glas svih pacijenata/kinja, doktora/ki, zdravstvenih radnika/ca i istraživača/ica koji se bore protiv ove bolesti, čineći borbu institucionalnom i političkom. Za nju, borba protiv raka je evropska borba. 

Na mesto predsedavajuće Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, izabrana je u junu. Uloga Delegacije je da pomogne Srbiji da se pripremi za članstvo u Evropskoj unijiradeći na ambicioznoj mapi puta za pristupanje. Odbor se sastaje dva puta godišnje - jednom u Evropskom parlamentu, a jednom u Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

Na mestu predsedavajuće Moreti je nasledila Tanju Fajonkoja se sa funkcije povukla nakon aprilskih parlamentarnih izbora u Sloveniji. Nakon stupanja na funkciju, Moreti je istakla da će u narednom periodu biti fokusirana na funkcionisanje demokratskih institucija, unapređenje izbornog procesa i međupartijski dijalog. U fokusu Delegacije biće i zaštita osnovnih prava, regionalna saradnja i dijalog Beograda i Prištine.  

Alesandra Moreti se u svom dosadašnjem angažmanu u Evropskom parlamentu nije posebno bavila Srbijom, niti Zapadnim Balkanom, ali će joj u tome pomagati Demetris Padadakis, izvestilac iz senke za Srbiju, ispred grupe Socijalista i demokrata. Tanja Fajon je u srpskoj javnosti postala najpoznatija po podsticanju međustranačkog dijaloga zbog čega je često bila na meti kritika, a ostaje da vidimo da li će i Moreti u narednom periodu imati isti tretman.   

 foto: eurodeputatipd.eu

Autori: Branislav Cvetković i MIljana Jovanović

Najnovije