Arhiva: U fokusu

Marinika Tepić na čelu skupštinskog odbora za saradnju sa Evropskim parlamentom

Marinika Tepić na čelu skupštinskog odbora za saradnju sa Evropskim parlamentom

foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Narodna poslanica iz Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić biće predsednica srpske delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU-Srbija, koju čine poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.

Za šefa Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a izabran je Vladimir Đukanović (SNS). Kako European Western Balkans nezvanično saznaje, predsedavajući Odbora za spoljne poslove mogao bi da bude Borko Stefanović (SSP), a predsedavajuća Odbora za evropske integracije Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), koja je i do sada obavljala ovu funkciju. Izbor predsedavajućih ovih odbora tek predstoji.

Dosadašnji predsednik srpske delegacije u POSP-u bio je Vladimir Orlić, koji je juče izabran za novog predsednika Narodne skupštine. On je do ove godine bio ko-predsedavajući tog tela zajedno sa bivšom evropskom poslanicom Tanjom Fajon.

Nakon što su i Orlić i Fajon napustili ove funkcije, ko-predsedavajuće POSP-a za naredni period biće Marinika Tepić i evropska poslanica Alesandra Moreti, koja je takođe nedavno izabrana na tu funkciju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija osnovan je na osnovu Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje koji je stupio na snagu 2013. godine. Po pravilu se sastaje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Briselu ili Strazburu. POSP ima savetodavnu ulogu i obično usvaja preporuke na kraju sastanaka.

Poslednji sastanak POSP-a održan je u oktobru 2021. godine.

Na osnovu odluke o sastavu POSP-a, koja je usvojena sinoć a u koju je European Western Balkans imao uvid, potpredsednica ovog tela biće Sandra Božić iz Srpske napredne stranke. Članovi će, između ostalih, biti poslanici SNS-a Milenko Jovanov, Veroljub Arsić i Igor Bečić, poslanici iz stranaka nacionalnih manjina Elvira Kovač, Usame Zukorlić i Šaip Kamberi, dok će od poslanika opozicije članovi biti, između ostalih, Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Kesnija Marković (Demokratska stranka) i Đorđe Miketić (Zajedno).

Đukanović na čelu Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Kako European Western Balkans saznaje, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović biće šef skupštinske Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. On je bio član ove Delegacije i u prethodnom sazivu, a na mestu šefa naslediće Dragana Šormaza.

Đukanović je takođe jutros reizabran na mesto predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Na osnovu te funkcije će i dalje biti član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva, dok novi sastav ovih tela, u skladu sa promenama Ustava usvojenim početkom ove godine, ne stupe na snagu.

Drugi skupštinski odbori tek treba da se sastanu i izaberu svoje predsednike i zamenike predsednika. Na osnovu jučerašnjih odluka u koje je naš portal imao uvid, članovi Odbora za evropske integracije biće, između ostalih, Natan Albahari (Pokret slobodnih građana), Ksenija Marković (Demokratska stranka), Robert Kozma (Ne davimo Beograd) i Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara).

Srpsku naprednu stranku u ovom odboru predstvljaće, između ostalih, Ana Beloica, Dubravka Filipovski, Jelena Obradović i Stanislava Janošević.

Kada je reč o Odboru za spoljne poslove, u njemu će SNS predstavljati Marina Raguš, Nataša Jovanović, Dubravka Filipovski i Biljana Pantić Pilja, između ostalih. Iz redova opozicije, u ovom Odboru će biti i Borko Stefanović (Stranka slobode i pravde), Stefan Jovanović (Narodna stranka), Nebojša Novaković (Demokratska stranka) i Đorđe Miketić (Zajedno).

Izvor: European Western Balkans

Najnovije