Arhiva: U fokusu

Srbija i Evropska unija: treći kvartal 2022. godine

Srbija i Evropska unija: treći kvartal 2022. godine

foto: Evropska unija

Srbija je, prema poslednjem izveštaju Fridom hausa (Freedom house) zadržala neslavno stečeni status delimično slobodne države. Iako su evropske integracije jedan od nacionalnih interesa Srbije, čini se da neodgovornost političkih predstavnika dodatno otežava ovaj dugotrajni proces. Težnja Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji u idealnom slučaju, predstavlja nastojanje države da uspostavi sistem u kome je vlast istinski podeljena, a institucije služe građankama i građanima. Sistem koji je zasnovan na vladavini prava i demokratskim vrednostima, o čijem uspostavljanju se govorilo i čemu se težilo i pre 22 godine, više od dve decenije, još uvek je puki ideal. U narednim redovima pročitajte kako je proces evropskih integracija Srbije izgledao u prethodna tri meseca i koliko se Srbija približila ili udaljila od željenog članstva u Uniji. 

I tokom leta, nastavio se trend neusklađivanja sa sankcijama Evropske unije. Sve zemlje kandidati uskladile su se sa sankcijama koje su uvedene Iranu, osim Srbije. Međutim, to nije obeshrabrilo Evropsku uniju da Srbiji odobri više od 200 miliona evra za sedam projekata. Vruće letnje dane dodatno su podgrejale tenzije Beograda i Prištine. O dijalogu je bilo najmanje razgovora, premda je razgovor uz čašu vina najbolje tekao na održanom samitu Otvorenog Balkana u Beogradu. O Balkanu je bilo reči i na Bledskom strateškom forumu, a zapadnobalkanska šestorka biće pozvana na Makronovu konferenciju o Evropskoj političkoj zajednici, koja će se održati u oktobru. 

Srbija je u septembru bila domaćin Evroprajda. No, srpsko gostoprimstvo našlo se pod znakom pitanja. Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da šetnje u okviru Evroprajda neće biti, čini se da je ipak podlegao pritiscima I kritikama koje su se nizale. Evroparlamentarci bili su razočarani ovakvom odlukom, a Vladimir Bilčik rekao je da je to tema koja će se naći u novom izveštaju Evropskog parlamenta za Srbiju. 

Prethodna tri meseca bila su dinamična i bez značajnih, opipljivih rezultata. Najavljeno otvaranje klastera do kraja godine deluje gotovo kao nemoguća misija. Nesumnjivo, izveštaj Evropske komisije podsetiće nas gde smo grešili, šta smo izbegli i šta se od nas očekuje kako bismo konačno pokrenuli novi, zimski talas integracija. 

  

Najnovije