Arhiva: Vesti

Građani na referendumu glasali za promenu Ustava

Građani na referendumu glasali za promenu Ustava

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Republička izborna komisija (RIK) saopštila je sinoć “trenutne rezultate” prema kojima je za promenu Ustava u oblasti pravosuđa podržalo 61,84% izašlih građana, dok je 37 odsto bilo protiv. Ovo su rezultati dobijeni na osnovu 34,68% obrađenih glasačkih mesta, a izlaznost je bila nešto više od 30%.

Na pitanje kakva je “institucija RIK” kada je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštio rezultate referenduma pre njega i da li je to primereno, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da ne treba kvalifikovati taj organ “zbog nerazumevanja materije”, prenosi Istinomer. 

Prema podacima Crte, za promenu Ustava Srbije glasalo je 57,4 odsto izašlih glasača, dok je 41,6 odsto glasalo protiv, saopštio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov. Nevažećih listića je bilo jedan odsto. On je rekao da su to podaci na osnovu 98 odsto obrađenih uzoraka, bez glasača sa Kosova i Metohije. Ukupna izlaznost na referendumu iznosi 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak.

“Proces glasanja obeležile su različite vrste nepravilnosti na biračkim mestima”, istakao je Nedeljkov i dodao da je na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru posmatrač Crte svedočio  ubacivanju više listića odjednom u glasačku kutiju.

Posmatračka misija Crta ocenila je da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na značajnom broju glasačkih mesta (skoro 30 odsto) prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte. Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, vređale su i zastrašivale posmatrače, zbog čega je Crta odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

“Čestitam građanima Srbije, oni su izglasali ustavne promene”, rekao je predsednik Vučić na konferenciji u sedištu Srpske napredne stranke. Na pitanje da prokomentariše malu izlaznost, Vučić je odgovorio da je ranije rekao da očekuje da izlaznost bude između 25 i 30 odsto i da je “taman tako – oko 30 odsto”.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je odluka građana Srbije da podrže ustavne promene pomerila Srbiju korak napred na evropskom putu.

“Birači u Srbiji odlučili su da promene Ustav kako bi poboljšali rad i nezavisnost svog pravosudnog sistema”, naveo je Bilčik noćas na svom Tviteru nalogu. Kako je rekao, suština referenduma održanog 16. januara bila je u važnim reformama vladavine prava.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je izglasavanje ustavnih reformi, navodeći da to predstavlja važan korak i posvećenost evropskom putu.

“Nastavićemo da radimo sa vlastima u Srbiji na ambicioznoj reformskoj agendi, unapređujući evropske integracije”, poručio je Varhelji na Tviteru.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije