Arhiva: Vesti

Poslednja poseta posrednika pred izbore, opozicija ocenjuje da uslovi nisu bolji

Poslednja poseta posrednika pred izbore, opozicija ocenjuje da uslovi nisu bolji

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Posrednici u međustrančkom dijalogu vlasti i opozicije u Evropskom parlamentu danas su održali više sastanaka u Beogradu u okviru svoje poslednje posete pred izbore najavljene za 3. april.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je novinarima da će sutra detaljnije govoriti o razgovorima u Beogradu, ali je naveo da je danas bila dobra atmosfera na sastancima sa predstavnicima dela vanparlamentarne opozicije.

Posrednici Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan razgovarali su danas sa predstavnicima Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Građanskog demokratskog foruma, Socijaldemokratske stranke i koalicije Moramo.

Posrednici su održali sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a očekuju se sastanci sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Zelenović: Posrednici dali sve od sebe, ali nije uspelo

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je danas da je poslanicima Evropskog parlamenta preneo da nije bilo napretka u poboljšanju izbornih uslova od njihove poslednje posete i da se sada stranke opozicije moraju uzdati u sopstvenu snagu i mogućnosti.

Oni su ljudi dali sve od sebe, ali nije uspelo, rekao je Zelenović.

Mi smo dali svoj maksimum, želeći da se stvari poboljšaju, a one to očigledno ne mogu, rekao je Zelenović i dodao da to ne znači da se stranke neće boriti dalje.

Mi smo vrlo optimistični, smatramo da uz sve mane koje postoje, ako budemo bili dovoljno fokusirani na kampanju, ako budemo u bliskom kontaktu sa građanima, napravićemo dobar rezultat, uz saradnju sa drugim opozicionim organizacijama, smatra Zelenović.

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana Natan Albahari rekao je da im je, iako ta organizacija nije potpisala sporazum, delegacija EP uputila poziv da bi čuli šta misle o samoj primeni tog sporazuma.

Albahari je rekao da su evroparlamentarce obavestili da, iako su preduzeti neki formalni koraci, nije ispunjeno ono što je ključno, pre svega u sferi medija, a posebno Radio-televizije Srbije.

Gavrilović: Nije ostvareno dogovorenih 16 tačaka

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović izjavio je danas da su i posrednici u međupartijskom dijalogu iz Evropskog parlamenta (EP) razočarani, jer dogovor koji je bio postignut sa predstavnicima vlasti nije ispunjen na vreme, “pa je i njima neprijatno”.

Gavrilović je novinarima posle sastanka u sedištu Delegacije EU u Beogradu rekao da nije ostvareno onih 16 tačaka koji su potpisane između opozicionih stranaka i vlasti, a pokazalo se i da ne funkcionišu nova privremena tela.

Na ovaj način je pokazano i partnerima u Evropi i građanima Srbije da vlast nije spremna za razgovore, dijalog i ne drži svoju reč, zbog čega na izborima 3. aprila treba izabrati ljude koji stoje iza svojih obećanja, konstatovao je on.

On je dodao da predstavnici EP za njih nisu imali nikakve zahteve.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić posle sastanka sa evropskim posrednicima rekao da ovo adresa na kojoj bi se rešavali ozbiljni problemi sa izbornim uslovima.

Jeremić je novinarima rekao da će pomoć “spolja” i ozbiljni razgovori sa Evropskom unijom doći tek posle 3. aprila kada se pokaže izborna volja građana

Vučić spreman da sasluša “sve argumentovane predloge”

Posrednici su se sreli i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, posrednici Evropskog parlamenta osvrnuli su se na rezultat nedavno održanog referenduma i pozdravili završetak tog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Posrednici su razgovor sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom, ali i sa predloženim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i o tekućem radu Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Vučić je naglasio da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odogovornosti svih učesnika u najozbiljnijem demokratskom procesu u državi kakvi su izbori, dodaje se u saopštenju.

U tim smislu, predsednik je posebno istakao brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Posrednici za Blic: 16 mera predstavljaju opipljive korake ka pravednijoj demokratiji u Srbiji

U atorskom tekstu za Blic, posrednici u dijalogu napisali su da su pluralizam i dijalog su ključne reči za dve faze procesa međustranačkog dijaloga, koji je Evropski parlament inicirao zajedno sa Narodnom skupštinom Republike Srbije 2019. godine i koji sad završavaju posetom Beogradu uoči planiranih izbora u proleće 2022.

“Jasno smo znali šta želimo da postignemo sa međustranačkim dijalogom, tačnije, da stvorimo prostor za dijalog među različitim političkim snagama i da potpomognemo proces razmene stavova o najvažnijim pitanjima za demokratiju u Srbiji. To je mandat koji smo dobili od Evropskog parlamenta. Uspeli smo da dođemo do svih relevantnih političkih snaga i okupimo njihove predstavnike da razgovaraju i angažuju se na konstruktivan način. Ovo je samo po sebi značajno dostignuće međustranačkog dijaloga, što dobro znaju svi poznavaoci srpske politike”, stoji u tekstu.

Posle septembarske runde u procesu međustrančkog dijaloga, navodi se u tekstu, izrađeno je 16 konkretnih mera u oblasti izbornog nadmetanja i medijskog prostora, a na osnovu prethodnih doprinosa svih strana koje su učestvovale.

“Ove mere možda nisu lek za srpsku demokratiju, ali predstavljaju veoma konkretne, opipljive korake ka pravednijoj predstavničkoj demokratiji u Srbiji. Sada odgovornost za sprovođenje poboljšanja izbornih uslova leži na vlastima i relevantnim državnim institucijama, ali i na svim političkim akterima u Srbiji koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta”, navodi se.

U tekstu se zaključuje da je Evropski parlament spreman da nastavi rad sa Narodnom skupštinom, njenim predsednikom i poslanicima u nastojanju da ojača ono što bi trebalo da bude srce demokratije i ključ evropske budućnosti Srbije.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije