Arhiva: Vesti

Sebastijanu Kurcu preti zatvorska kazna zbog davanje lažne izjave

Sebastijanu Kurcu preti zatvorska kazna zbog davanje lažne izjave

foto: BETAPHOTO/ Lisa Leutner

Tužilaštvo Austrije za privredne zločine i korupciju saopštilo je u petak da je bivši kancelar Sebastian Kurc optužen za davanje lažnog iskaza. Tridesetšestogodišnji Kurc je podneo ostavku 2021. godine nakon niza optužbi u vezi sa skandalom Ibizagate koji je uključio desničarsku Slobodarsku partiju (FPÖ), bivšeg koalicionog partnera Kurca. 

Optužbe protiv Kurca odnose se na izjave koje je dao istražnom odboru austrijskog parlamenta 

Tačnije, Kurc je prema tvrdnjama lažno izneo informacije u vezi sa postavljanjem upravnog odbora državne holding kompanije Öbag u junu 2020. godine. Prvobitno je izjavio da je unapred obavešten o odluci, ali da nije dalje učestvovao. Međutim, zbog dokaza iz razmenjenih poruka, tužilaštvo tvrdi da je Kurc bio znatno više uključen u imenovanje nego što je sugerisao. 

Tomas Šmid, nekadašnji bliski saradnik Kurca, navodno je rekao tužiocima da je Kurc bio svestan pronevere javnih sredstava između 2016. i 2018. godine kako bi unapredio svoj politički uspon, prema procurelim informacijama dostavljenim medijima. Navodno je tabloid Heute objavljivao pohvalne članke u zamenu za reklame finansirane javnim sredstvima. 
 
Sebastian Kurc će biti izveden pred sud u oktobru i može se suočiti sa kaznom zatvora do tri godine ukoliko bude proglašen krivim u korupcionaškom slučaju koji se odnosi na njegovu bivšu vladu. 

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije