Arhiva: Vesti

Za godinu dana Vlada usvojila 27% planiranih propisa u okviru EU integracija

Za godinu dana Vlada usvojila 27% planiranih propisa u okviru EU integracija

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarstvo za evropske integracije objavilo je Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) za drugo tromesečje ove godine. Navodi se da od jula prošle godine zaključno sa krajem juna ove godine usvojeno ukupno 27% planiranih pravnih propisa povezanih za procesom Evropskih integracija, odnosno 60 od planiranih 223 akata. U drugom tromesečju ove godine od planiranih 45 propisa, Vlada je utvrdila, odnosno usvojila svega njih 10. U prvom tromesečju ove godine uspešnost Vlade je bila 12%, s obzirom da je od planiranih 41 propisa, usvojila pet.

U izveštaju o ispunjenosti NPAA za drugo tromesečje, objavljenom u oktobru, može se videti koliko akata su nadležna ministarstva usvojila, a koliko je bilo planirano. Najuspešnije je Ministarstvo rudarstva i energetike sa usvojenih 7 od 18, dok Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja da najviše zaostaje u realizaciji obaveza. Od čak 12 obaveza, ovo ministarstvo nije ispunilo niti jednu.

Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) predstavlja ključni dokument u programiranju obaveza i aktivnosti proisteklih i procesa pristupnih pregovora. To je višegodišnji programski dokument koji pokriva sva poglavlja pristupnih pregovora, sa izuzetkom poglavlja 34 (Institucije) i 35 (ostalo) u kojima nema pravnih tekovina EU.

NPAA se obično izrađuje za period od pet godina sa mogućnostima godišnjih revizija ukoliko je potrebno još nešto uraditi a što nije bilo poznato u trenutku programiranja. Takođe moguće je izvršiti vremensko repogramiranje u okviru opšteg roka sprovođenja dokumenta.

U prvim godinama posle promene vlasti 2012. godine, Vlada je održavala procenat usklađivanja sa EU na natpolovičnom nivou. Na primer, u prvoj polovini 2013. usvojeno je čak 85% svih planiranih propisa. Godine 2015. taj procenat se uglavnom kretao oko 60%. Potom nastupa pad.

Dok se ispunjavanje obaveza u okviru procesa pristupanja EU često u medijima svodi na pregovore sa Prištinom i sankcije Rusiji, čitav korpus reformi koje bi Srbija trebalo da sprovede, ostaje zanemaren. Upravo su to reforme predviđene Nacionalnim programom, koji se godinama unazad ispunjava na ispodpolovičnom nivou.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije