Arhiva: Vesti

Sukob oko kontrole medija u Poljskoj: Paralelno imenovana dva šefa za istu funkciju

Sukob oko kontrole medija u Poljskoj: Paralelno imenovana dva šefa za istu funkciju

 foto: Evropska unija

Spor u Poljskoj oko kontrole javnih medija produbio se 26. decembra pošto je telo kojim je dominirala bivša nacionalistička vlada odredilo novog šefa televizije uprkos tome što je sadašnja administracija imenovala nekog drugog 

Proevropska koaliciona vlada na čelu sa Donaldom Tuskom preuzela je vlast u Poljskoj ovog meseca i započela remont državnih medijskih institucija, za koje kritičari kažu da su postali propagandni mediji tokom osam godina na vlasti nacionalističke partije Pravo i pravda (PiS). 

Promene su naišle na snažno protivljenje PiS-a, koji kaže da je nova vlada zaobišla normalnu parlamentarnu proceduru u njihovoj primeni. 

Njeni poslanici su organizovali proteste i okupljanja u sedištu državnih medija, a predsednik Andžej Duda, saveznik PiS-a, osudio je reforme kaoanarhiju". 

Poslanica PiS-a Joanna Lichocka 26.decembra je izjavila da je Poljski nacionalni savet za medije (RMN) imenovao Michala Adamczika za izvršnog direktora državne televizije TVP. RMN je formiran 2016. godine kada je PiS bio na vlasti i dobio odgovornost za imenovanje rukovodstva javnih medija. 

Adamčik je bio jedno od najprepoznatljivijih lica TVP vesti, za koje su protivnici PiS-a rekli da je propaganda. 

Adamčikov glavni zadatak je da obnovi korporativno upravljanje i zaustavi aktivnosti na štetu kompanije", napisao je Lichocka na platformi društvenih medija X. 

Nadamo se da će ministar kulture prestati da krši zakon", kazao je on. 

Ministarstvo kulture i šef kabineta premijera nisu odmah bili dostupni za komentar. 

Ministar kulture Bartlomijej Sjenkijević ranije je razrešio nadzorne odbore javne TV i radija i državne novinske agencije PAP. Novi nadzorni odbori su zauzvrat imenovali novo rukovodstvo. U slučaju TVP, novinar Tomasz Sigut je dobio ulogu izvršnog direktora. 

Stvar je dodatno zakomplikovala činjenica da je u ponedeljak prethodni nadzorni odbor TVP-a, koji nije prihvatio njegovu smenu, imenovao bivšeg poslanika PiS-a Maceja Lopinskog za glavnog izvršnog direktora. 

Sjenkijević je u ponedeljak rekao da je imenovanje Lopinskog "pravno neefikasno jer ga je usvojilo nepostojeće telo". 

Izvor: Euractiv

Pročitajte više o političkom kontekstu Poljske na sledećem linku.

Najnovije