Arhiva: Vesti

Vučević: Bez ulaska zemalja Zapadnog Balkana nije završena evropska priča

Vučević: Bez ulaska zemalja Zapadnog Balkana nije završena evropska priča

foto: RESECO

„Naša vlada će biti vlada koja nastavlja evropske integracije. Naša vlada ima zadatak da ne ponavlja te formule i isprazne definicije“. Ovim rečima je premijer Republike Srbije Miloš Vučević opisao planove Vlade po pitanju evropske integracije.

Predsednik Vlade je u razgovoru sa urednikom Euronews-a Markom Subotićem razgovarao o Evropskoj uniji i evropskoj budućnosti Srbije. Vučević je izrazio spremnost za realnim napretkom u procesu pristupanja, i izrazio značaj članstva u EU ne samo u ekonomskom, već i u mirovnom, bezbednosnom i kulturnom smislu.

Premijer je pričao i o mogućnosti da neke druge države postanu članice pre Srbije. Napomenuo je da je Srbije u prijateljskom takmičenju sa drugim državama Zapadnog Balkana, ali mu ne bi smetalo da neka od njih prva pristupi Evropskoj uniji. Međutim, ukazao na probleme sa idejom da neki drugi kandidati budu pozvani da uđu „preko reda“, i istakao značaj da pravila igre budu jednaka za sve igrače.

Razgovor sa premijerom je moderirao Marko Subotić na konferenciji „Od velikog proširenja ka brzom proširenju? Dvadeset godina od Velikog proširenja Evropske unije“, koju su 21. maja održale Fondacija Konrad Adenauer i organizacija RESECO.

Najnovije