Arhiva: Vesti

Žiofre: Evropska unija želi Srbiju u svojoj porodici, ali pravila se moraju poštovati

Žiofre: Evropska unija želi Srbiju u svojoj porodici, ali pravila se moraju poštovati

foto: wirestock on Freepik 

BEOGRAD – Svesni smo da bi Evropska unija prijemom Zapadnog Balkana zaokružila svoje granice i umanjila uticaj Rusije i Kine, ali mora postojati kapacitet da se izdrži taj pritisak, izjavio je za NIN šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Žiofre je naglasio da EU jasno ide ka proširenju i želi Srbiju u svojoj porodici, ali to je proces koji ima svoja pravila i ta pravila se moraju poštovati.

„Srbija je značajno napredovala u procesu reformi, ali postoje stvari, među kojima je jedna od ključnih normalizacija odnosa sa Prištinom, koje još moraju da se urade do prijema u porodicu EU“, konstatovao je šef Delegacije EU u Srbiji, prenosi FoNet.

Žiofre ponavlja da nezavisnost Kosova nije preduslov za prijem Srbije u EU, već je kao cilj postavljena puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine koz sveobuhvatan i pravnoobavezujući sporazum.

On je naveo da bi Delegacija EU želela da vidi više informacija koje Vlada Srbije pruža građanima o prednosti članstva u EU, kao i prednostima država kandidata za članstvo – bezvizni režim, smanjivanje naknada za roming, snažna saradnja u nauci, investicije iz EU.

Prema rečima Žiofrea, proces evropskih integracija traži doprinos različitih aktera jer to ne može da učini samo vlast, iako je Vlada Srbije poseban partner, koji realizuje aktivnosti koje finansira EU.

„Imamo intenzivnu saradnju sa Vladom i parlamentom, ali moram da razgovaram i sa političarima koji su sada u opoziciji, onima koji su zainteresovani da se angažuju sa EU“, rekao je Žiofre.

Šef Delegacije je naglasio da zna da „podrška građana Srbije prijemu u EU opada, ali uveren sam, da će, kad taj dan za prijem bude došao, velika većina biti za“.

Najnovije