Arhiva: Vesti

Rezultati evropskih izbora: Rast umerene i krajnje desnice

Rezultati evropskih izbora: Rast umerene i krajnje desnice

foto: Freepik

Jubilarni deseti izbori za Evropski parlament (EP), održani u periodu od 6. do 9. juna, završeni su sinoć u 27 država članica Evropske unije (EU). Oko 370 miliona birača imalo je pravo glasa, od kojih je 185 miliona to pravo iskoristilo, što izlaznost čini približno prošlom izbornom ciklusu, tek nešto iznad 50%.

Rezultati izbora se i dalje sabiraju, no bez sumnje se može utvrditi da je Evropska narodna partija (EPP) ostvarila ubedljivo najbolji rezultat u poređenju sa ostalim panevropskim grupama. Evropska narodna partija je prema procenama uspela da poveća broj svojih mandata za čak 9 mesta, čime je zauzela ukupno 185 stolica u Evropskom parlamentu.

Evropski socijalisti i demokrate (PES), druga najbrojnija panevropska organizacija, nije značajno promenila svoj položaj u odnosu na izbore 2019. godine, zabeležiće blagi pad, te će izgubiti do 5 mesta u Parlamentu, što svakako njihov ukupan broj ostavlja iznad 130 mesta u klupama EP.

Rast umerene i krajnje desnice evropskih Konzervativaca i reformista (ECR), odnosno partije Identitet i demokratija (ID) predviđen predizbornim anketama je i ostvaren. Združeno, ove partije imaće 131 mesto u EP. Nacionalno okupljanje je u Francuskoj uzelo skoro trećinu glasova izašli na evropske izbore, što je predsednika Emanuela Makrona navelo da raspusti francuski parlament i zakaže vanredne nacionalne izbore.

Procentualno evropski liberali (Renew) i evropski zeleni (Greens) zabeležili su ubedljivo najslabije rezultate. Obe grupacije izgubile su po otprilike 20 mesta u Evropskom parlamentu.       

Evropski parlament od ovog izbornog ciklusa broji ukupno 720 mesta, što znači da je za prostu većinu potreban 361 glas predstavnika i predstavnica u Parlamentu.

Izbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije 2019. godine podržale su EPP, PES i evropski liberali. Teoretski, njen reizbor je moguć ukoliko je te tri najveće panevropske grupe podrže i ovog puta. Međutim, upitno je da li će jer su postojali disonantni tonovi u sve tri grupe kada je fon der Lajan najavila ponovnu kandidaturu, što izbor novog predsednika, predsednice Evropske komisije čini jako neizvesnim.

Najnovije