Arhiva: Vesti

EWB: Ko ostaje, a ko odlazi od evropskih poslanika „zaduženih“ za Srbiju?

EWB: Ko ostaje, a ko odlazi od evropskih poslanika „zaduženih“ za Srbiju?

foto: Evropska unija

Ovog vikenda završeni su izbori za Evropski parlament, a deo poslanika poznatih u Srbiji, među kojima su Dejvid Mekalister, Andreas Šider i Tonino Picula, osvojili su novi mandat. S druge strane, Evropski parlament napuštaju Viola fon Kramon i Klemen Grošelj, kao i Vladimir Bilčik, koji se nije ponovo kandidovao.

Dejvid Mekalister iz nemačke Hrišćansko-demokratske unije i Andreas Šider iz Socijaldemokratske partije Austrije bili su prvi na listi u svojim državama, te se njihov prolazak nije dovodio u pitanje.

Mekalister, svojevremeno izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, jedan je od najuticajnijih evropskih poslanika iz redova demohrišćanske Evropske narodne partije i predsedavajući Odbora za spoljne poslove, a očekuje se da će i u novom sazivu igrati značajnu ulogu.

Andreas Šider, je, sa druge strane, u Srbiji je privukao pažnju kao posmatrač izbora u decembru 2023. godine, kada je vrlo kritičnim komentarima o izbornom procesu izazvao oštre reakcije vlasti. Šider je, potom, bio jedan od inicijatora kritičke rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

Iskusni evropski poslanik Tonino Picula, koji je član Evropskog parlamenta od ulaska Hrvatske u EU 2013, osvojio je još jedan mandat. Iako je na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske bio na poslednjem mestu, Picula je reizabran putem preferencijalnih glasova. Picula je tokom 11 godina u Evropskom parlamentu bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je reč o temama Zapadnog Balkana i proširenja EU.

Novi mandat u Evropskom parlamentu osvojio je i Matjaž Nemec iz Slovenije, koji je u Evropskom parlamentu nasledio sadašnju ministarku spoljnih poslova Tanju Fajon. On je nedavno obavljao funkciju izvestioca za ukidanje viza za vlasnike pasoša sa Kosova koja je izdala Koordinaciona uprava Srbije.

Alesandra Moreti, koja je nasledila Tanju Fajon na mestu predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, takođe je reizabrana sa liste Demokratske partije Italije. Poslednji zajednički sastanak delegacija Narodne skupštine i Evropskog parlamenta održan je u Beogradu u junu 2023. godine, a predsedavale su mu Moreti i Marinika Tepić.

Bilčik, Fon Kramon i Grošelj više nisu u Evropskom parlamentu

Krajem marta potvrđeno je da se poslanik iz Slovačke Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju, neće kandidovati za drugi mandat u Evropskom parlamentu. Bilčik je nedavno bio u oproštajnoj poseti Srbiji, a nepoznato je ko će ga naslediti na ovoj funkciji.

Viola fon Kramon, poslanica nemačkih Zelenih, nije prošla u novi saziv Evropskog parlamenta. Njena partija osvojila je 12 poslaničkih mandata, dok je Fon Kramon bila 15. na listi.

Fon Kramon je bila izvestiteljka „iz senke“ za Srbiju ispred grupe Zelenih u odlazećem sazivu, a takođe je bila izvestiteljka ove grupe za Kosovo. Fon Kramon i srpske vlasti su se često verbalno sukobljavali povodom stanja u Srbiji i politike vladajuće većine.

Ispred poslaničke grupe liberala, izvestilac „iz senke“ za Srbiju bio je Klemen Grošelj, koji takođe nije osvojio novi mandat. Iako je u odlazećem sazivu bio član vladajućeg Pokreta sloboda, ova partija nije ponovo kandidovala Grošelja. On je na ovim izborima učestvovao kao prvi na listi male stranke Zeleni Slovenije, koja nije osvojila mandate.

Još jedan poslanik koji napušta Evropski parlament je Andor Deli iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji je 2014. godine postao prvi poslanik Evropskog parlamenta sa državljanstvom Srbije, a na tu funkciju ga je kandidovala vladajuća partija Mađarske Fides. Njegova naslednica na poziciji predstavnika SVM u Evropskom parlamentu je Anamarija Viček.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije