Arhiva: U fokusu

Portugalac Mario Senteno na čelu Evrogrupe

Portugalac Mario Senteno na čelu Evrogrupe

Ministar finansija Portugalije Mario Senteno izabran je za novog predsednika Evrogrupe, a njegova pobeda nagoveštava otklon od mera štednja koje su obeležile prethodne krizne godine u bloku 19 zemalja koje koriste evro. Senteno je rekao da će raditi na okončanju teškog perioda za Evropu i promovisati politike koje treba da poboljšaju funkcionisanje zone evra.

Senteno, koji je važio za ubedljivog favorita na glasanju 4. decembra, pobedio je u drugom krugu ministra finansija Luksemburga Pjera Gramenju (Pierre Gramegna), a dužnost će preuzeti 13. januara. 

Predsednik Evrogrupe, koja okuplja ministre finansija 19 zemalja koje koriste evro, Senteno će biti naredne dve i po godine. 

Na tom mestu će naslediti holandskog socijalistu Jeruna Dijselbluma koji je pet godina bio na čelu Evrogrupe. 

Senteno je posle pobede rekao da se nada da će raditi na "okončanju perioda koji je bio veoma težak za Evropu", kao i da će promovisati politike koje treba da poboljšaju funkcionisanje zone evra. 

Uz Sentena i Gramenju, kandidati su bili i ministri finansija Slovačke i Letonije, Peter Kazimir i Dana Reizniece-Ozola. Oni su eliminisani u prvom krugu glasanja. 

Predsednik Evrogrupe je uticajna javna ličnost koja je do sada bila blisko povezana s borbom protiv finansijske krize. 

Pet Dijselblumovih godina na čelu Evrogrupe obeležila je finansijska kriza, u čijem je fokusu uglavnom bila Grčka, a Sentenov mandat počinje u relativno benignim uslovima. Ekonomija zone evra beleži snažan rast, dok zabrinutost oko Grčke popušta pošto ta zemlja na leto 2018. treba da izađe iz programa međunarodne pomoći. 

Pobeda Sentena može da simbolizuje novu eru zone evra, tim pre što on dolazi iz manje bogatog juga Evrope. 

Dok vlade zemalja zone još insistiraju da države moraju da vode računa o trošenju, postoji sve veće prihvatanje da su mere štednje u prethodnih nekoliko godina nanele težak udarac običnim ljudima, naročito u zemljama kao što su Portugalija i Grčka. 

Lider grupe socialista i demokrata u Evropskom parlamentu Đani Pitela rekao je da je siguran da će pobeda Sentena "biti prekretnica za budući razvoj evrozone i cele Evrope". 

"Konačno prevazilazimo period slepe i glupe štednje koji je iza sebe ostavio siromašnija i više podeljena društva širom Evrope", kazao je Pitela. 

Jedno od takvih društava je portugalsko. Portugalija je jedna od četiri zemlje zone evra koje su morale da se oslone na pomoć poverilaca tokom dužničke krize. 

Toj zemlji je 2011. godine bila neophodna pomoć od 78 milijardi evra pošto je deficit bužeta eksplodirao, a međunarodni investitori tražili velike bonuse da bi pozajmili novac Portugaliji. 

Vlada Portgalije morala je da sprovede seriju smanjenja troškova i niz ekonomskih reformi, pošto je dobila sredstva od partnera iz zone i Međunarodnog monetarnog fonda. Portugalija je izašao iz programa pomoći 2014. godine. 

Iako je ta strategija poboljšala stanje portugalskih javnih finansija, mere štednje su izazvale duboku recesiju i oštar rast nezaposlenosti. 

Na talasu protivljenja merama štednje, na vlast je u decembru 2015. godine došla Socijalistička partija, a Senteno je u njenoj vladi postao ministar finansija.

Izvor: EurAktiv.rs

Najnovije