Arhiva: U fokusu

EU i Britanija spremne za iduću fazu pregovora o Bregzitu

EU i Britanija spremne za iduću fazu pregovora o Bregzitu

Evropska unija i Velika Britanija uspele su da načine veliki korak napred u pregovorima o Bregzitu, saopštili su 8. decembra evropski zvaničnici nakon što su u "telefonskoj diplomatiji" koja je potrajala celu noć prevazišli razlike oko granice sa Irskom. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je napredak i rekao da će preporučiti proširenje pregovora na buduće odnose i trgovinu.

"Verujem da smo ostvarili proboj koji je bio potreban", rekao je Junker novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu sa britanskom premijerkom Terezom Mej. 

Junker je kazao i da će preneti liderima EU da je "postignut dovoljan napredak" oko uslova razlaza da bi se moglo početi s razgovorima o budućim odnosima i trgovini. 

Detalji sporazuma o granici nisu objavljeni ali je rečeno da mnogo toga zavisi od ishoda razgovora o trgovini između Britanije i EU. Ključno je, kako se navodi, što će se Britanija, bez obzira šta se desi, držati regulative bloka oko pitanja koja se tiču Irske. Oko toga šta to zapravo podrazumeva, političari i pregovarači će se "boriti" narednih meseci. 

Junker je rekao da će preporučiti liderima EU da ocene da je ostvaren dovoljan napredak oko uslova "razvoda" da mogu da počnu dalji pregovori. 

Lideri EU će na sastanku u Briselu 14. decembra verovatno potvrditi ocenu da je učinjen dovoljan napredak oko uslova finansijskog poravnanja Britanije i EU, statusa granice sa Irskom i pravima građana koje će pogoditi Bregzit. 

"Nadam se, siguran sam, uveren, da će oni imati isti stav i dozvoliti nam da pređemo u sledeću fazu pregovora", rekao je Junker, preneo je AP. 

"Pozdravljam perspektivu prelaska u narednu fazu, na pregovore o trgovini i bezbednosti i razgovore o pozitivnim i ambicioznim budućim odnosima koji su u interesu svih nas", kazala je Tereza Mej dodajući da se nada i očekuje da će dobiti "zeleno svetlo" 27 članica EU. 

Junker je ponovio da nije želeo da Britanija izađe iz EU i istakao: "Uvek će mi biti žao zbog toga ali sada moramo da počnemo da gledamo na budućnst". 

Velika Britanija će izaći iz EU 29. marta 2019. ali pregovori moraju da budu završeni za godinu dana kako bi se ostavilo vreme da parlamenti šitom EU potvrde sporazum. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da prelazni period mora biti prioritet u pregovorima. 

Prema njegovim rečima, tokom tog perioda "Britanija mora poštovati pravo EU, uključujući nove propise, poštovati budžetske obaveze, sudski nadzor i sve s tim povezane obaveze". Tusk je rekao i da je poslao smernice liderima EU kako treba rukovoditi pregovorima o Bregzitu. 

Britanska premijerka rekla je da dogovor Velike Britanije i EU garantuje prava tri miliona građana EU u Velikoj Britaniji kao i miliona Britanaca širom Unije. 

Takođe je rekla da posle Bregzita neće biti tvrde granice između Irske i Severne Irske. Severna Irska je, kako je kazala, "niz jedinstvenih okolnosti" jer je reč o jedinoj kopnenoj granici Velike Britanije i EU. 

Pitanje te granice je pretilo da ugrozi pregovore o Bregzitu.

Mej je rekla da će sporazum zadržati otvorenu granicu istovremeno štiteći ustavni i ekonomski integritet Velike Britanije. 

Pre samo nekoliko dana Severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP) koja podržava vladu Tereze Mej odbacila je raniji dogovor. 

Nakon što je objavljena vest o napretku, DUP je 8. decembra saopštila da je zadovoljna. Liderka DUP Arlin Foster je rekla da taj dogovor "veoma jasno potvrđuje da će cela Velika Britanija napustiti EU".

Izvor: EurAktiv.rs

Najnovije