Arhiva: U fokusu

Program rada Komisije za 2019: ispunjavanje obećanja i pripreme za budućnost

Program rada Komisije za 2019: ispunjavanje obećanja i pripreme za budućnost

Evropska komisija je 23. oktobra predstavila program rada za 2019. i navela tri glavna prioriteta za predstojeću godinu: brzo postizanje dogovora o podnetim zakonodavnim predlozima u cilju ostvarivanja deset političkih prioriteta Komisije, usvajanje ograničenog broja novih inicijativa kao odgovora na aktuelne izazove i predstavljanje nekoliko inicijativa za budućnost Unije sa 27 država članica kako bi se učvrstili temelji za snažnu, ujedinjenu i suverenu Evropu.

Predsednik Žan-Klod Junker je izjavio: „Evropski izbori koji nam predstoje za sedam meseci će biti najvažniji susret Evrope sa biračima u poslednjih nekoliko decenija. Pozivam Evropski parlament i Savet da usvoje predloge koje je Komisija podnela u protekle četiri godine. Građane ne zanimaju predlozi, već propisi koji im daju određena prava. Najbolja poruka koju možemo poslati biračima koji će izaći na izbore sledeće godine bila bi da im dokažemo da Unija donosi konkretne, opipljive rezultate.”

Prvi potpredsednik Frans Timermans je izjavio: „Ova Komisija je oduvek fokusirana na izazove na koje se može odgovoriti samo zajedničkim delovanjem na evropskom nivou. U ovom programu rada nema nikakvih iznenađenja: podneli smo sve neophodne predloge, ali sada je potrebno postići dogovor o njima i njihove prednosti pretočiti u praksu. Bićemo okrenuti i ka budućnosti, u okviru inicijativa kojima želimo da garantujemo da će Unija sa 27 država članica imati optimističnu viziju pravedne i održive budućnosti svih Evropljana.”

Program rada za 2019. sadrži samo 15 novih inicijativa, uz 10 novih procena u okviru programa REFIT za preispitivanje postojećeg zakonodavstva i osiguranje njegove usklađenosti s današnjim potrebama. Kako bi osigurala usmerenost na rezultate, Komisija u programu rada navodi i 45 prioritetnih predloga u postupku u okviru Zajedničke deklaracije o zakonodavnim prioritetima koje bi Parlament i Savet trebalo da usvoje pre evropskih izbora. Komisija predlaže i povlačenje odnosno stavljanje van snage 17 predloga u postupku i postojećih propisa.

Ostvarivanje rezultata za Evropljane

Komisija je već dostavila sve zakonodavne predloge koji su potrebni za realizaciju deset prioriteta Junkerove Komisije. Sa Evropskim parlamentom i Savetom smo dosad postigli dogovor o polovini tih predloga, a za još dvadeset odsto je zakonodavni postupak već u poodmakloj fazi. Naš prioritet za predstojeću godinu jeste dobijanje zelenog svetla za što više predloga koji su još u proceduri.

Komisija će predstaviti i ograničen broj novih inicijativa koje Evropljanima nude sigurnu perspektivu budućnosti. Ocenićemo napredak Investicionog plana za Evropu i dostaviti dokument za razmatranje o održivoj Evropi za buduće generacije. Predložićemo koordinirani plan razvoja veštačke inteligencije u Evropi, podneti akcioni plan protiv širenja dezinformacija i dati preporuke za uspostavljanje evropskog formata za razmenu elektronskih zdravstvenih kartona. Osim toga, procenićemo preostale prepreke jedinstvenom tržištu i izneti ideje za njihovo uklanjanje, a predložićemo i strategiju o endokrinim disruptorima. Da bismo dovršili energetsku uniju i suočili se sa izazovom klimatskih promena, predstavićemo strategiju za dugoročno smanjenje emisija gasova staklene bašte i podneti izveštaj o stanju energetske unije i akcionom planu za baterije.

Pored toga, Evropska komisija će izneti argumente za širu primenu glasanja kvalifikovanom većinom u oblasti energetike i klime, oporezivanja i socijalne politike. Dodatno ćemo ojačati okvir vladavine prava i međunarodnu ulogu evra, izvestiti o napretku u pogledu viznog reciprociteta i izneti ideje za „komuniciranje Evrope”. Konačno, biće neophodno utvrditi i izvesne mere za prilagođavanje pravnih tekovina Unije u kontekstu Brexita. Evropska komisija će prilagoditi ciljeve energetske efikasnosti Uniji sa 27 država članica, podneti neophodne predloge o viznom statusu državljana Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita, a do kraja 2018. će dostaviti i niz neophodnih delegiranih i izvršnih akata.

Najnovije