Evropske krajnje desničarske partije se trude da privuku mlade
Arhiva: U fokusu

Evropske krajnje desničarske partije se trude da privuku mlade

17.05.2019.

Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladima nastojeći da ih privuku za izbore za Evropski parlament koji se održavaju kasnije u maju. Mladi su generacijama odbacivali ekstremno desničarske partije, ali agencija AP navodi da se mladi glasači sada okreću ka desnici više i brže nego njihovi roditelji.

Kranje desničarske partije takođe predlažu kandidate koji su u dvadesetim i ranim tridesetim godinama da bi privukli mlade u zemljama kao što je Belgija, navodi AP.

Oni koriste agresivne kampanje preko društvenih mreža i igraju se temama omiljenim među belim suprematistima u SAD, što je poruka koja se prihvata u nekim zemljama.

Kako navodi AP, taj trendi bi mogao da ima veliki uticaj na predstojeće evropske izbore na kojima se odlučuje o sastavu novog Evropskog parlamenta, kao i o nekim nacionalnim vladama.

Novi ekstremno desničarski kandidati su upadlivo mladi ali insistiraju na tome da ih ne treba smatrati novajlijama i predstavljaju se kao predstavnici najtradicionalnije stare Evrope.

U Belgiji je fotogenični Dris van Langenhofe (26) među glavnim kandidatima ekstremno desničarske partije Flams Belang (Flamanski interes).

U Francuskoj na čelu liste partije Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) Marin Le Pen za predstojeće evropske izbore je kandidat star 23 godine i član partije od svoje 16.

U Danskoj vodeći kandidat za Dansku narodnu partiju ima 29 godina i dugo iskustvo u kampanjama.

U Španiji glavni portparol partije Voks (Vox) ima 27 godina i u aprilu je izabran u parlament.

Ti kandidati su deo napora evropskih ekstremno desničarskih stranaka da usmere svoju antiimigracionu, evroskeptičnu poruku ka mladima, navodi AP.

Mladi evropski glasači imaju običaj da izlaze na izbore manje nego stariji glasači, ali su se u mnogim zemljama okrenuli dalje i brže ka desnoj strani poslednjih godina, kao što pokazuju rezultati izbora ili partijska članstva u Italiji, Francuskoj, Španiji i Austriji.

To je značajna promena u odnosu na situaciju u posleratnoj Evropi, kada je ekstremna desnica identifikovana sa nacistima i holokaustom u kome je ubijeno šest miliona Jevreja i marginalizovana i zasenjena Evropom koja se ujedinjuje.

Protivnici kažu da su današnji ekstremno desničarski kandidati okitili stara rasistička uverenja i prećutni poziv na nasilje zalažući se za prohrišćansku, antiislamsku ideologiju. Samo što sada apeluju na segment stanovništva koji se ne seća dokle su nekadašnja ekstrmistička uverenja dovela kontinent, do svetskog rata i skoro cele Evrope u ruševinama.

Prema procenama, 17% italijanskih glasača starih od 18 do 34 godine glasali su za ekstrmno desničarsku Ligu 2018. godine u poređenju sa samo 5% u 2015. U Austriji 30% najmljađih glasača opredelilo se za Slobodarsku partiju 2017. u poređenju sa 22% u 2013, čime je ona postala najpopularnija partija među onima starim između 16 i 29 godina.

U Nemačkoj partija AfD je zabeležila rast dok je podrška mladih za Zelenu stranku stagnirala. U Francuskoj se vide slilčne tendencije.

Iako je migracija u Evropi opala, kontinent se i dalje bori sa posledicama dolaska stotina hiljada ljudi samo poslednjih nekoliko godina. U više anketa, uključujući onu koju je TUI fondacija objavila u maju, migracija i azil su opisani kao najvažnije teme dok je životna okolina na dalekom drugom mestu.

Izvor: EurActiv