Arhiva: U fokusu

Srbija i Evropska unija: drugi kvartal 2022. godine

Srbija i Evropska unija: drugi kvartal 2022. godine

foto: Evropska unija

Stigli smo do polovine 2022. godine. Tokom prethodna tri meseca, Srbija nije napravila nikakav napredak na polju evropskih integracija - ostali smo tamo gde smo i bili. Od aprila do juna nizale su se kritike, izveštaji, zabrinutosti, neispunjena očekivanja, odugovlačenja i izbegavanja. Iako je u ovom periodu bilo nekoliko značajnih političkih događaja, čini se da smo ponovo odlučili da ne shvatimo njihov značaj i poruke.  

April u Beogradu bio je nešto dinamičniji nego maj i jun. U novom izveštaju Grupe država za borbu protiv korupcije GRECO, ispunjenost preporuka više nije nezadovoljavajuća što je pohvalno. S druge strane, prema izveštaju, najvažniji problemi i dalje stoje na čekanju. U aprilu je stigao još jedan važan izveštaj. Fridom haus ponovo je svrstao Srbiju u zemlje sa hibridnim režimom. Činjenica da je Srbija nastavila da klizi iz već isuviše oslabljenih demokratskih okvira, kao i to što je najviše nazadovala u odnosu na države u regionu, čini se nije izazvalo previše reakcija. Na kritike u ovoj oblasti smo davno navikli, a to je dodatno potvrdio i interni dokument Evropske komisije.  

Dan slobode medija u Srbiji bio je u znaku još jednog izveštaja. Ovaj put bio je to izveštaj Reportera bez granica, a prema izveštaju, stanje medijskih sloboda u Srbiji se popravilo. Preciznije i opreznije govoreći, popravila se pozicija na kojoj se Srbija ove godine našla, ali je ukupna ocena čak 10% manja nego ona koju smo dobili prethodne godine. Dakle, mesta za slavlje nema. Ili bar nije trebalo da ga bude.  

U maju, Srbija je odlučila da se uskladi sa sankcijama Evropske unije Belorusiji, a nemački ambasador Tomas Šib poručio je da je usklađivanje neophodno kako bi Srbija nastavila svoj put ka Uniji. Ipak, važno je da se podsetimo da brzinu kojom ćemo tamo stići, određujemo sami.  

Nakon što je Tanja Fajon napustila mesto šefice Delegacije za Srbiju u Evropskom parlamentu kako bi se posvetila nacionalnoj političkoj karijeri, na njeno mesto došla je Alesandra Moreti. Nakon stupanja na funkciju Moreti je rekla da će u fokusu njenog rada biti funkcionisanje demokratskih institucija, unapređenje izbornog procesa i sada već dobropoznati međupartijski dijalog.  

Početak češkog predsedavanja Savetu Evropske unije u fokus predsedavanja staviće i Zapadni Balkan. Pitanje je koliko će region istinski biti u fokusu lidera Unije s obzirom na krizu sa kojom se Unija suočava i izostanak bilo kakve podrške na održanom Samitu EU-Zapadni Balkan. S jedne strane su zahtevi i očekivanja, a sa druge nemogućnost da se traženo ispuni. Možda će nas ipak u narednim mesecima put do Brisela odvesti pravo ka vratima Makronove Evropske političke zajednice


Najnovije