Arhiva: Vesti

Sastanak „Velike petorke“ i Vučića - neophodna saradnja u istrazi incidenta u Banjskoj

Sastanak „Velike petorke“ i Vučića - neophodna saradnja u istrazi incidenta u Banjskoj

foto: Evropska unija

U subotu, 21. oktobra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa „velikom petorkom“. Sa Vučićem su se sastali specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, diplomatski savetnik italijanske predsednice Vlade Frančesko Talo i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner. 

Dok specifičnosti sa sastanka nisu poznate javnosti, ubrzo nakon ovog događaja predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu opisao sastanak kaotežak“, i najavio da narednih dana očekujevažne sastanke u Briselu“.  

Sličan sastanak je „velika petorkaodržala sa Aljbinom Kurtijem, premijerom prištinskih institucija.  

Miroslav Lajčak je saopštio da „velika petorkapotvrdila svoja očekivanja da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine ispune sve preuzete obaveze. Na svom Facebook nalogu je izjavio kako incident koji se desio u Banjskoj 24. septembra prestavljajasnu eskalaciju bez presedana“, te naglasio poseban značaj deeskalacije i normalizacije odnosa. On je takođe istakao da Srbija i Kosovo ne mogu da računaju na evropsku budućnost bez sprovođenja dogovora o putu ka normalizaciji i svih prethodnih sporazuma poput Osnovnog sporazuma (Brisel, 27. februar) i Aneksa za njegovu implementaciju (Ohrid, 18. mart). 

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije