Arhiva: Vesti

Sastanak Ursule fon der Lajen sa Vučićem - Proširenje na vrhu agende

Sastanak Ursule fon der Lajen sa Vučićem - Proširenje na vrhu agende

foto: Evropska unija

Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu ka EU. EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog partnera, rekla je Ursula fon der Lajen nakon sastanka u Beogradu

"Želimo da se Srbija pridruži Evropskoj uniji", ključna je poruka koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas izgovorila nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se sastala u okviru zvanične posete Srbiji.

"Proširenje je na vrhu agende EU. Ovo je vreme globalne turbulencije, moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost kontinenta. Želimo da se Srbija pridruži EU. Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu ka EU. EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog partnera", rekla je ona tokom obraćanja u Palati Srbija.

Govoreći o perspektivi Srbije, rekla je da bi, kada bude zaokružen plan podrške, BDP Zapadnog Balkana mogao da se poveća za 10 odsto.

"Ako otvorimo jedinstveno tržište Evropske unije i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, trebaju nam jednaka pravila i za to su neophodne reforme", navela je Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, ako se sprovede reforme, EU će doći sa investicijama.

"Za Srbiju, na primer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru na kome već radimo, zatim fokus na obrazovanju, obučavanju ljudi za rad na mestima sutrašnjice. To su samo neke od oblasti gde bismo mogli da ulažemo i reformišemo zajedno", istakla je Fon der Lajenova.

Osim toga, kako je rekla, nezavisnost pravosuđa je suštinska.

"Što se tiče slobode medija, upravo ste završili važne reforme. Čestitke na tome. Sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite u tom sektoru. Ovo je paket reformi i investicija. Novi plan rasta uključuje i paket od šest milijardi evra za privrede Zapadnog Balkana. Imali smo sjajno iskustvo u EU kada kombinujemo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije sa našim paketom podrške", navela je predsednica EK.

Istakla je da će ovaj plan rasta pospešiti privredu, stvoriti nova radna mesta i podržati Srbiju na putu ka EU.

"Ja verujem da je to prava ponuda u pravom trenutku," kaže Fon der Lajenova.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je neophodna, prema mišljenju fon der Lajenove, koja je rekla i da su napadi koji su se desili u Banjskoj neprihvatljivi i da "počinioci moraju da budu privedeni pravdi, da snose odgovornost".

"Krucijalna stvar je da se ove strane angažuju i idu ka normalizaciji odnosa. Priština mora da izradi statut ZSO, a Srbija da primeni postojeće sporazume i da ne gubi vreme", rekla je ona.

Upitana za izjavu o de fakto priznanju, koju je juče dala u Prištini, ona je rekla da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

"On uključuje priznanje određenih dokumenata od strane Srbije. To je neophodan preduslov za evropski put. Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama", dodala je.

Vučić: Srbija opredeljena za mir i zna svoje obaveze

Predsednik Vučić je istakao da je sa predsednicom Evropske komisije govorio i o političkoj situaciji.

"Govorili smo o situaciji u regionu. Rekao sam šta mislimo i ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu posle poslednjeg sastanka sa evropskim liderima, gospodinom Mišelom, Boreljom, Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje – Šolcom, Makronom i Meloni. Srbija je posvećena očuvanju mira, stabilnosti i zna svoje obaveze", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će u skladu sa dogovorenim svoje obaveze da ispunjava.

"Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere, ne jedanput već mnogo puta. Ta pozicija Srbije ostaje. Znamo, da ponovim još jedanput, šta je Srbija prihvatila, o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu sa tim, odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza", istakao je Vučić.

EU najznačajniji ekonomski partner Srbije

Zadovoljan sastankom koji je imao sa predsednicom EK, predsednik Vučić je rekao da EU, kao najznačajniji ekonomski partner, znači život građanima Srbije, kao i da iz EU dolaze najveći investitori.

"Republika Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. Srbija ima udeo od 50 odsto u izvozu celog Zapadnog Balkana u EU. Dakle, Srbija sama 50 odsto – svi ostali 50 odsto. Poslednjih deset godina, takođe, ostvarila je najveću prosečnu godišnju stopu rasta izvoza EU u vrednosti od 14,4 odsto“, rekao je Vučić.

Izvor: Euractiv

Najnovije