Arhiva: Vesti

Dostupan izveštaj Evropske komisije o Srbiji

Dostupan izveštaj Evropske komisije o Srbiji

foto: Alexandre Lallemand on Unsplash

BRISEL – Evropska komisija objavila je danas godišnje izveštaje o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo. Srbija je, u odnosu na 2022. godinu, samo u jednom poglavlju povećala nivo pripremljenosti, a to je Poglavlje 17: Ekonomska i monetarna politika.

Kada je reč o ocenama napretka, ove godine nema nijedne ocene “nazadovanje”, koja je prošle godine dodeljena poglavlju vezanom za spoljnu politiku, zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji. Ove godine tom poglavlju je dodeljena ocena “bez napretka”.

Evropska komisija svake godine, za svako pregovaračko poglavlje, dodeljuje dve opisne ocene. Prva se odnosi na ukupan nivo pripremljenosti države kandidata u toj oblasti, a druga na napredak ostvaren u poslednjih godinu dana.

Kada je reč o prvoj oceni, nivou pripremljenosti, postoji pet kategorija: “rana faza”, “određen nivo pripremljenosti”, “umren nivo”, “dobar nivo” i “veoma napredna faza”.

Ukoliko se ove ocene pretvore u brojeve od 1 do 5 i izračuna se prosečna ocena Srbije za 33 pregovaračka poglavlja, ona ove godine iznosi 3,05. To je tek neznatna promena u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 3,03.

Samo je u Poglavlju 17: Ekonomska i monetarna politika, nivo pripremljenosti podignut sa “umerenog nivoa” (ocena 3) na ocenu “između umerenog i dobrog nivoa” (ocena 3,5). Ovo je postignuto, navodi se u izveštaju, usvajanjem novih sistema fiskalnih pravila kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu u decembru 2022. godine.

Kada je reč o drugoj opisnoj oceni koju dodeljuje Evropska komisija, ocene napretka, ona se deli na šest kategorija: “nazadovanje”, “baz napretka”, “ograničen napredak”, “određen napredak”, “dobar napredak” i “veoma dobar napredak”.

U prošlogodišnjem izveštaju, Srbija je dobila ocenu “nazadovanje” za poglavlje o spoljnoj politici, dok ni za jedno poglavlje nije dobila ocenu “dobar napredak”. Ove godine, “dobar napredak” zabeležen je u jednom od 33 poglavlja, i to u Poglavlju 18: Statistika, i to zbog uspešnog održavanja popisa stanovništva, kako je navedeno, po standardima EU i međunarodnim standardima.

Izvor: European Western Balkans

Pun izveštaj na engleskom jeziku dostupan je na LINKU.

 

Najnovije