Arhiva: Vesti

Održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine - „Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO”

Održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine - „Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO”

foto: Evropska unija

Delegacija je doputovala sinoć u Brisel, a u njoj je 18 eksperata, koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o Statutu ZSO, energetici, nestalima.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održana je u Briselu, a dan je počeo bilateralnim sastankom između delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom.

Sastanak je trajao duže od dva sata, a glavna tema bila je izrada Statuta ZSO. Paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i o energetici.

„Razgovarali smo o statutu ZSO i prvom konkretnom koraku ka formiranju Zajednice, što naš narod na KiM očekuje već 10 godina. Razgovori će se nastaviti. Razgovarali smo i o energetici i nestalima i tu očekujem određeni napredak, rekao je Petar Petković nakon sastanka.

Rekao je da je zahvalan ekspertima koji su bili u delegaciji Beograda i koji su dokaz da Beograd dijalogu prisupa na odgovoran način.

„Oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta posebno onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti, pre svega prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da je finansira Beograd, rekao je Petković i izrazio očekivanja da se razgovori nastave u narednom periodu.

„Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora da bude u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali danas u Briselu vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalitaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je on.

Poslednji susret 26. oktobra

Poslednji put dve strane su bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je Beograd posvećena strana i apsolutno posvećena miru i stabilnosti i da je zato važno da kroz pregovore pronaći rešenja koja će omoguićiti bolji život srpskom narodu na KiM.    

„Tokom ovih razgovora istakli smo težinu situacije sa kojom se suočava naš narod i severno i južno od Ibra i sa kojim se eskalarotnim ponašanjem Aljbina Kurtija suočava, a koje pre svega dovodi u pitanje ostanak, osnovna ljudska prava i pravo na život građana na KiM”, naglasio je Petković.

Nakon sastanka sa delegacijom Beograda Lajčak se sastao i sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Delegacija je doputovala sinoć u Brisel, a u njoj je 18 eksperata, koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o Statutu ZSO, energetici, nestalima.

Lajčak u Beogradu uoči nastavka pregovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se uoči nastavka dijaloga sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Vučić je tada istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

On je tada upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši, pritom, nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata.

Smirivanje situacije na terenu i uređenje odnosa Beograd i Prištine uslov su za napredovanje na putu ka EU za obe strane. Iz Brisela su jasno poručili da, u suprotnom, integracije u Evropsku uniju ne može biti.

 Izvor: Euractiv

Najnovije