Veći rast i više radnih mesta: EU ulaže 873 miliona u infrastrukturu za čistu energiju
Arhiva: U fokusu

Veći rast i više radnih mesta: EU ulaže 873 miliona u infrastrukturu za čistu energiju

26.01.2018.

Države članice EU su danas usvojile Komisijin predlog za ulaganje 873 miliona evra u ključne infrastrukturne energetske projekte. Tranzicija na čistu i modernu privredu je cilj Energetske unije i jedan od prioriteta Junkerove Komisije.

Ona sada postaje nova stvarnost na terenu, a jedan od njenih važnih elemenata je prilagođavanje evropske infrastrukture budućim energetskim potrebama. Adekvatna povezanost električnih vodova i gasovoda je okosnica integrisanog evropskog energetskog tržišta koje se temelji na solidarnosti.

Zato je izražavanje podrške za 17 odabranih projekata u oblasti električne energije i gasa znak da je Evropa spremna da svoje energetske sisteme unapredi i podigne im konkurentnost, što će rezultirati jevtinijim energentima i sigurnijom isporukom za sve potrošače.

Sredstva EU za odabrane projekte su izdvojena iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), programa koji podržava razvoj trans-evropske energetske infrastrukture.

Potpredsednik Komisije nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič je izjavio„Još jednom smo pokazali da se saradnja isplati i da energetsku uniju pretvaramo u stvarnost, pritom ostvarujući konkretne rezultate na terenu. Ovo su važni projekti sa velikim uticajem u prekograničnim područjima. Njihovim sprovođenjem ćemo podići otpornost država članica EU. Instrument za povezivanje Evrope je još jednom dokazao da naši napori u pravcu modernizacije ostvaruju izvanrednu dodatu vrednost.“

Komesar za klimatsku politiku i energetiku Migel Arijas Kanjete, dodaje: „Izgradnja interkonektora između Francuske i Španije je važan korak ka okončanju izolacije Iberijskog poluostrva od ostatka jedinstvenog energetskog tržišta. U potpunosti povezano tržište je jedino što može poboljšati sigurnost snabdevanja u Evropi, stati na kraj zavisnosti od pojedinačnih dobavljača i istovremeno ponuditi potrošačima veći izbor. Energetska infrastruktura koja ispunjava svoju svrhu takođe ima presudan značaj za procvat proizvodnje obnovljivih izvora energije i ispunjavanje obaveza iz Sporazuma iz Pariza.“

Za period 2014-2020. u okviru Instrumenta za povezivanje Evrope je izdvojeno ukupno pet milijardi evra za razvoj trans-evropske energetske infrastukture.

 

Izvor: Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji