Arhiva: U fokusu

Britanska vlada usvojila nacrt sporazuma o Bregzitu

Britanska vlada usvojila nacrt sporazuma o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je finalizaciju sporazuma o Bregzitu na vanrednom samitu Evropske unije 25. novembra. Posle godinu i po dana pregovora, vlada britanske premijerke Tereze Mej usvojila je nacrt sporazuma o budućim odnosima dve strane. Posle višečasovne burne sednice ostavku je u znak negodovanja podnelo pet članova britanske vlade. Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da usvajanje nacrta sporazuma predstavlja odlučujući korak u pregovorima dve strane.

"Ako sve bude išlo dobro, održaće se vanredni samit radi finalizacije i formalizacije sporazuma o Bregzitu", rekao je Tusk 15. novembra u Briselu.

Posle godinu i po dana pregovora s EU, vlada britanske premijerke Tereze Mej usvojila je 14. novembra posle petočasovne žustre debate nacrt sporazuma o Bregzitu koji daje obrise budućih odnosa dve strane. Do sada duboko podeljena britanska vlada usvojila je dokument koji razrešava ključno pitanje granice Irske i Severne Irske posle Bregzita, glavni kamen spoticanja u pregovorima Londona i Brisela.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Bregzit Mišel Barnije izjavio je da je usvajanje nacrta sporazuma odlučujući napredak ka završetku pregovora.

Barnije je ipak upozorio da kraj pregovora još nije dostignut i da "precizni i detaljni" dokument na 585 strana, koji određuje konkretne uslove za izlazak Velike Britanije iz EU, treba da usvoje i parlament EU i parlamenti preostalih 27 zemalja članica.

O podelama u vladi Tereze Mej svedoči podatak da je posle sednice pet članova kabineta podnelo ostavke zbog neslaganja s nacrtom sporazuma.

Ostavke su podneli ministar za Bregzit Dominik Rab, ministarka za rad i penzije Ester Mekvej, državni sekretar u Ministarstvu za Severnu Irsku Šajleš Vara, kao i sekretarka ministarstva za Bregzit Suela Braverman i sekretara ministarstva prosvete En-Meri Treveljan, preneo je AP.

Svi su snažne pristalice Bregzita i smatraju da nacrt sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU ne nudi čvrsto odvajanje od Unije za kakvo su se britanski građani izjasnili na referendumu 2016. godine.

Sporazum predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU do postizanja trajnog trgovinskog sporazuma dve strane. Nacrt sporazuma ima dve celine - pravno obavezujući sporazum o izlasku iz EU i načelni okvir za buduće odnose Londona i Brisela.

Dve strane su dogovorile da do sredine 2020. godine traje tranzicioni period tokom kojeg treba da budu dogovoreni detalji budućih trgovinskih odnosa.

Tereza Mej je posle usvajanja nacrta sporazuma saopštila da je svesna da je očekuju "teški dani" i da bi u parlamentu sledećeg meseca mogla da naiđe na "znatno jači otpor".

"To je odluka koja će biti podvrgnuta intenzivnoj proveri i debati. To je potpuno razumljivo i tako treba da bude", rekla je Mej, koja je ipak izrazila nadu da bi parlament mogao da usvoji sporazum do Božića.

Njena Konzervativna stranka nema apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta i oslanja se na podršku 10 poslanika Demokratske unionističke partije (DUP) Severne Irske. Ta partija je, međutim, upozorila da će odbaciti svaki sporazum koji Severnu Irsku tretira drugačije od Velike Britanije.

Glavna kritika unionista je da je Velika Britanija u pitanju granice sa Irskom previše izašla u susret željama EU i oni strahuju da bi na granici Severne Irske i Irske i posle razlaza mogla da ostanu na snazi pravila Unije, bez prava saodlučivanja vlasti u Londonu.

S druge strane, nekoliko desetina poslanika konzervativaca najavilo je protivljenje svakom sporazumu koji predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU i vezanost za trgovinska pravila Unije na neodređeno vreme.

Najveća opoziciona Laburistička partija takođe je najavila da će se suprotstaviti svakom sporazumu koji ne nudi onakvu korist Velikoj Britaniji kakvu sada ima kao članica jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije.

Ako britanski parlament odbije sporazum, Velika Britanija će se suočiti s velikom neizvesnošću.

Poslanici bi mogli da pokušaju da pošalju vladu nazad za pregovarački sto s EU, iako ne postoji jednostavan mehanizam da se to uradi. Mogli bi i da izglasaju nepoverenje vladi Tereze Mej kako bi bili raspisani prevremeni parlamentarni izbori.

Jedna od mogućnosti je i da poslanici raspišu nov referendum o članstvu Velike Britanije u EU, iako je malo verovatno da bi za takvo izjašnjavanje bilo vremena do 29. marta 2019. godine, kada Britanija treba da napusti EU, navodi AP.

Sporazumu se usprotivila i škotska premijerka Nikola Sterdžen, ocenivši da je on "katastrofalan" za Škotsku jer se njime favorizuje Severna Irska.

Nacrt sporazuma o Bregzitu predviđa "sigurnosnu mrežu" kojom bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice između Irske i britanske Severne Irske. To rešenje na dva nivoa ima formu carinskog aranžmana za čitavu Veliku Britaniju sa dodatnim prilagođavanjem propisa za Severnu Irsku, rekao je jedan izvor iz EU.

"Ako su informacije u medijima tačne, 'sigurnosna mreža' bi za neželjenu posledicu mogla imati odvajanje Severne Irske od ostatka Ujedinjenog kraljevstva i ozbiljno podriti našu uniju", poručila je je Sterdžen, ocenjujući da bi to bilo "katastrofalno za investicije i zapošljavanje u Škotskoj" i "najgori mogući scenario".

 

Izvor: EurActiv

Najnovije