Arhiva: U fokusu

Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati perspektivu članstva u EU

Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati perspektivu članstva u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel 8. jula je u Evropskom parlamentu obrazložila program nemačkog predsedavanja EU i istakla da "treba stremiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo".

Kancelarka Merkel je navela da Nemačka, kao predsedavajući EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i "u krajnjem slučaju i s Albanijom", a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je reč o pritisku migranata.

Angela Merkel je kazala da EU mora delovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posledicama pandemije korona virusa i posebno istakla važnost usvajanja velikog finansijskog plana podrške od 750 milijardi evra, čemu su bitno doprineli Nemačka, Francuska i Evropska komisija, kao i višegodišnjeg budžeta od preko hiljadu milijardi evra.

EU je potrebna snažna spoljna i bezbednosna politika. "Evropa i svet preživljavaju korenite potrese i promene", rekla je nemačka kancelarka i stavila do znanja da je Evropskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, "reč je o transatlantskom savezništvu čije su članice evropske zemlje i u kojem one mnogo više moraju računati na sebe same".

"Svetski poredak se menja neverovatnom brzinom i", istakla je ona, "na nama je spoznaja kakvu Evropu želimo, da li je to Evropa sloboda, identiteta u razdoblju mondijalizacije".

Evropa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obavezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagađivanja okoline i preduzeća oslonjena na inovacije.

Angela Merkel je kao treći prioritet nemačkog predsedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričku privredu, predočivši da ljudi u Evropi ne smeju nikako da se boje da će time biti žrtvovani milioni radnih mesta, već naprotiv biće više sigurnosti za celu EU.

Nemačka kancelarka je objasnila da se Evropa poslednjih godina suočila s velikom zavisnošću od drugih svetskih centara kad je reč o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo porasle.

"Zato je životno važno da Evropa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju veštačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo obezbediti i svoju odbranu od sajber kriminala i kampanja dezinformacija", stavila je do znanja Angela Merkel.

I, kako je predočila, demokratiji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije korona virusa.

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije