Arhiva: U fokusu

Bilčik: Evropska komisija objektivna kada kritikuje medijsku sliku i pravosuđe u Srbiji

Bilčik: Evropska komisija objektivna kada kritikuje medijsku sliku i pravosuđe u Srbiji

Evropska komisija bila je objektivna kada je u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije kritikovala stanje osnovnih prava, situaciju u pravosuđu i medijsku sliku, izjavio je u intervjuu za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Bilčik je podsetio da je Evropska komisija i obećala da će izveštaj biti zasnovan na činjenicama.

“I mislim da on jasno pokazuje tačke na kojima je napredak postignut, posebnu tu mislim na dijalog Beograda i Prištine i vrlo je dobro da tu sada vidimo dinamiku. Uopšteno, dobra vest su i ekonomski pokazatelji Srbije. Ipak, dugoročna osnovna pitanja kao što su pravda, vladavina prava, osnovne slobode i prava građana zahtevaju reformu i to su pitanja na koja je Komisija ukazala, iznela je činjenice i bila kritična”, naveo je on.

Kako je rekao, misli da je sada na novoj Vladi, sa novim mandatom, da konačno napravi odlučujuće korake u reformama.

“Kao što sam rekao na spoljnopolitičkom komitetu, budućnost proširenja, koja zavisi od ovih izveštaja, rešavaće se u regionu, na terenu u samim zemljama kandidatima. Mi, Evropska unija, mi smo tu da ohrabrimo i pomognemo, ali ne možemo uraditi posao umesto vas. Odlučujuće korake morate vi sami napraviti u Srbiji sa novom Vladom i sa, kako smo videli, veoma snažnim mandatom”, rekao je Bilčik.

Izvestilac za Srbiju podsetio je i da izveštaj jasno kaže šta treba promeniti, a šta unaprediti i dodaje da treba sprovoditi reforme.

“To znači da vam treba napredak na terenu, po pitanju konkretnih problema u vašem društvu. Potrebni su nam rezultati. I to se može ostvariti, te reforme, relativno brzo. U nekoliko meseci ili godinu dana može se stvoriti pravni okvir, i naravno onda raditi na sprovođenju. Imamo prostor da to bude učinjeno u naredne četiri godine do kraja mandata ove Evropske komisije i ovog parlamenta, da bar jedna zemlja bude spremna za članstvo”, ocenio je on i dodao da mislio da je to realistično.

On nije želeo da komentariše pismo koje je proevropska opozicija uputila evroparlamentarcima, u kome je pozdravila ocene EK o stanju demokratije u Srbiji, ali je naglasio da EU  podržava međuparlamentarni dijalog i spremna je ponovo da pomogne u tome.

“Ali, to je angažovanje između dva parlamenta – evropskog i srpskog. Dakle, čekamo već dugo potpuno konstituisanje Skupštine Srbije, ne znamo još ni ko će biti predsednik parlamenta. Čim bude postojala saglasnost parlamenta Srbije, mi smo spremni da se angažujemo. Ali, za to je potrebna i saglasnost druge strane i političara koji su izabrani u Srbiji na izborima u junu”, rekao je Bilčik.

Bilčik je poručio da žali što je deo opozicije odlučio da izbore bojkotuje, jer da su izašli, sastav Skupštine Srbije bi možda bio drugačiji nego što izgleda sada.

“Naš primarni sagovornik je parlament. Mi imamo dobru volju za dijalog sa svima, međutim, imamo učesnike u političkom životu koji su izašli na izbore, osvojili glasove i imaju podršku naroda i izabrani su u parlament. To su naši ključni partneri u dijalogu”, poručuje Vladimir Bilčik.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije