Arhiva: Vesti

Srbija i Evropska unija u 2021. godini

Srbija i Evropska unija u 2021. godini

foto: Evropska unija

Tokom 2021. godine kvartalno smo pratili dešavanja na polju evropskih integracija u Srbiji. U hronologijama koje smo kreirali prikazani su najznačajniji događaji nastali u godini iza nas, a koji su bili značajni za pregovarački proces. 

U prva tri meseca 2021. godine „proslavili smo” punih sedam godina od otvaranja pregovora o članstvu Srbije u Evropsku uniju. Nedelotvornost reformskog procesa primećena je u prethodnih nekoliko godišnjih izveštaja Evropske komisije. U prvom kvartalu ove godine najviše se pažnje usmerilo na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je sastavio Vladimir Bilčik. Više o tome kako su evropske integracije izgledale tokom januara, februara i marta 2021. pročitajte ovde.


Talas optimizma koji je vladao prva tri meseca 2021. godine, kada se činilo da je u Srbiji ipak moguće učiniti pomake na polju evropskih integracija, zamenjen je talasom realnosti, koji nas je opomenuo da očekivanja moramo uskladiti sa svojim delima. Još jednom, pokazalo se da je usporenost u sprovođenju reformi pogubna za napredovanje Srbije u pregovaračkom procesu i da smo ipak tamo gde smo bili i pre tri meseca. O najvažnijim događajima na polju evropskih integracija tokom prolećnih meseci 2021. možete pročitati ovde.


Početak slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije i obećano stavljanje Zapadnog Balkana u fokus, predstavljalo je dobru polaznu osnovu za ubrzanje procesa evrointegracija u Srbiji. Pokrenute regionalne inicijative, forumi za dijalog i održani sastanci državnika Zapadnog Balkana tokom leta, odavali su utisak da će saradnja podstaći zemlje da se zajednički približe Uniji. Šta se na polju evropskih integracija dešavalo tokom jula, avgusta i septembra, pročitajte ovde.


Poslednja tri meseca za Srbiju, na polju evropskih integracija, bila su veoma  dinamična. Optimizam zvaničnika neretko se kosio sa ostvarenim rezultatima. Pohvale i kritike su naizmenično pristizale, a ostvareni napredak u pregovorima ostao je u senci pitanja: da li je napredak zaslužen ili predstavlja napor Unije da nas ohrabri i motiviše za ono što tek sledi? O rezultatu kojim je Srbija završila 2021. godinu pročitajte ovde.

Srbija će u 2022. godini imati važna politička dešavanja koja će značajno uticati i na tok pregovora sa Unijom. Najavljeni parlamentarni, predsednički i beogradski izbori biće jasan pokazatelj budućnosti demokratije i vladavine prava u Srbiji. Osim toga, godina pred nama će pokazati da li će Srbija po već primenjivanom šablonu nastaviti da se oslanja na potencijalne podsticaje sa strane, ili će najzad početi sa primenom neophodnih reformi kako bi se istinski približila članstvu u Uniji.

Najnovije