Arhiva vesti

Han: EU spremna da ubrza proces evropske integracije Zapadnog Balkana

 

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u razgovoru za austrijski dnevnik Viner cajtung izjavio je da u Evropskoj uniji postoji spremnost da se ubrza proces pristupanja država Zapadnog Balkana Uniji, pošto bi to doprinelo miru u regionu, ali i obogatilo EU.

Komesar je naglasio da u državama članicama postoji veća spremnost da se pozabave pitanjem proširenja EU, ocenivši pri tom da će 2018. godina biti dobra za proces evropskih integracija.

Bez obzira što u trenutnom mandatu Evropske komisije neće biti proširenja, u brojnim zemljama Zapadnog Balkana se primećuje napredak koji je potpomogla EU, istakao je komesar Han, navodeći kao primer slučaj Makedonije, koja je uz pomoć EU prebrodila tešku ustavnu krizu.

Sa druge strane, Han je upozorio na to da na EU ne treba gledati kao na bankomat, s obzirom da se ponekad čini da je priča o evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu povezana sa saznanjem da je EU najveći privredni i finansijski partner zemalja u ovom regionu. Evropski komesar je istakao potrebu za afirmisanjem evropskih vrednosti u zemljama na Zapadnom Balkanu, pa je u tom kontekstu pohvalio solidarnost ovih zemalja tokom izbegličke krize 2015. godine.

Kako bi građanima obezbedili perspektivu, potrebno je pospešiti ekonomski napredak, rekao je Han i upozorio da je neophodno izboriti se sa korupcijom, koja investitora odvraća od ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana zato što stvara atmosferu nepostojanja pravne sigurnosti i pravne države.