Počelo bugarsko predsedavanje Savetom EU

11. Jan 2018.
Počelo bugarsko predsedavanje Savetom EU

Bugarska je 1. januara 2018. zvanično preuzela predsedavanje Savetom EU.   Ovu dužnost je preuzela od Estonije,a pored Bugarske u narednih 12 meseci će i Austrija biti odgovorna za rad Saveta i sprovođenje zajedničkog programa.  Cilj Bugarske kao predsedavajuće EU je da bude posrednik, politički lider, koordinator, a kako bi odgovorila na realne potrebe evropskih građana i pretvorila izazove u prilike.  U svom programu Bugarska navodi da je glavni cilj „da odgovorimo na realne potrebe evropskih građana a da izazove pretvorimo u nove mogućnosti” i da će se zalagati za:

  • Bezbednu Evropu, jer su migracijska kriza i teroristički napadi proteklih godina otkrili naše slabosti;
  • Stabilnu Evropu, jer naši građani žele da znaju da se Evropska unija brine o njihovom prosperitetu i blagostanju;
  • Solidarnu Evropu, jer su sve države članice suočene sa izazovima koji se mogu prevazići samo zajedničkim delovanjem, a ne delovanjem na nacionalnom ili lokalnom nivou.

Velika su očekivanja i država koje žele da budu deo evropske porodice.  Bugarska je pokazala jasnu nameru da pomogne državama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, između ostalog i zato što će biti domaćin 17. maja 2018. godine Samita EU-Zapadni Balkan na kojem će učestvovati svih šest lidera tog regiona.  Pored integracije regiona, Bugarska za prioritete svog predsedavanja navodi i Budućnost Evrope i mladih, bezbednost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Evropi, digitalnu ekonomiju i veštine za budućnost.