Arhiva vesti

Počelo bugarsko predsedavanje Savetom EU

Bugarska je 1. januara 2018. zvanično preuzela predsedavanje Savetom EU.   Ovu dužnost je preuzela od Estonije,a pored Bugarske u narednih 12 meseci će i Austrija biti odgovorna za rad Saveta i sprovođenje zajedničkog programa.  Cilj Bugarske kao predsedavajuće EU je da bude posrednik, politički lider, koordinator, a kako bi odgovorila na realne potrebe evropskih građana i pretvorila izazove u prilike.  U svom programu Bugarska navodi da je glavni cilj „da odgovorimo na realne potrebe evropskih građana a da izazove pretvorimo u nove mogućnosti” i da će se zalagati za:

  • Bezbednu Evropu, jer su migracijska kriza i teroristički napadi proteklih godina otkrili naše slabosti;
  • Stabilnu Evropu, jer naši građani žele da znaju da se Evropska unija brine o njihovom prosperitetu i blagostanju;
  • Solidarnu Evropu, jer su sve države članice suočene sa izazovima koji se mogu prevazići samo zajedničkim delovanjem, a ne delovanjem na nacionalnom ili lokalnom nivou.

Velika su očekivanja i država koje žele da budu deo evropske porodice.  Bugarska je pokazala jasnu nameru da pomogne državama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, između ostalog i zato što će biti domaćin 17. maja 2018. godine Samita EU-Zapadni Balkan na kojem će učestvovati svih šest lidera tog regiona.  Pored integracije regiona, Bugarska za prioritete svog predsedavanja navodi i Budućnost Evrope i mladih, bezbednost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Evropi, digitalnu ekonomiju i veštine za budućnost.