Arhiva vesti

Zapadni Balkan visoko na agendi bugarskog predsedavanja

BRISEL – Region Zapadnog Balkana visoko je pozicioniran na agendi bugarskog predsedavanja Evropskom unijom, a ključni prioritet biće i politika proširenja EU koja se u kontinuitetu smatra „najefikasnijim instrumentom za garantovanje mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“, navodi se u bugarskom Programu prioriteta predsedavanja.

Bugarski zvaničnici su još prošle godine izneli predloge vezano za načine kako pomoći napretku zemalja u regionu u njihovim pojedinačnim procesima pridruživanja Uniji, prenosi portal European Western Balkans.

„Donošenje opipljive evropske perspektive za Zapadni Balkan, kao i dijalog zasnovan na ispunjavanju uslova, političkoj volji i sprovođenju odlučujućih reformi od strane ovih zemalja, od ključnog je značaja ne samo za region, već i za Evropsku uniju kao celinu“, navodi se u Programu prioriteta.

Bugarski zvaničnici kako u Bugarskoj tako i u EU do sada su u više navrata izrazili spremnost da promovišu i olakšaju napore koje su zemlje u regionu do sada preduzele, i koje će morati da naprave u doglednoj budućnosti.

„Integracija je prirodan proces koji treba nastaviti i sada je trenutak za to ako ne želimo da propustimo momenat“, izjavila je ministarka zadužena za predsedavanje Bugarske Unijom Lilijana Pavlova.

„Mir, stabilnost i budućnost Evrope povezani su sa Zapadnim Balkanom, a evropski projekat neće biti potpun bez njih“, dodala je Pavlova.

Bugarska ministarka inostranih poslova Ekaterina Zaharijeva pozvala je sve zemlje Zapadnog Balkana da pokažu „glad za reformama, a ne reforme na umoru“, navodi EUobserver.

Zauzvrat, EU bi trebalo da „pokaže da će, ako i kada budu spremne sa pretpristupnim uslovima, vrata biti otvorena“, dodala je ona.

Osim toga, od velikog značaja za bugarsko predsedavanje biće i produbljenje regionalne saradnje i razvoj dobrosusedskih odnosa sa akcentom na povezanost, ocenjuje portal.

Moto bugarskog predsedavanja EU je „ujedinjeni smo jači“, koji, kako ocenjuje EWB, odražava ideju o evropskom projektu, ali i pokušaje da se ključne vrednosti EU ponovo vrate u fokus.

Međutim, bez obzira na sva ambiciozna obećanja, mnogobrojni izazovi sa kojima je suočena Bugarska najverovatnije će pomračiti početni optimizam.

Bugarska, prema ocenama analitičara, ne može biti model koji zemlje regiona treba da prate, s obzirom na to da je i sama suočena sa problemima koji pogađaju i zemlje kandidate, kao što su izazovi u oblasti vladavine prava, nezavisnog sudstva, medijskih sloboda i široko rasprostranjena korupcija, navodi EWB.

Bugarska je, prema Transparensi Internešnelu, jedna od najkorumpiranijih zemalja u EU.

Preuzimajući predsedavanje, Bugarska je izašla sa četiri prioriteta.

Kao prvi prioritet naveden je ekonomski rast i socijalna kohezija, kao i dijalog o novom Višegodišnjem finansijskom okviru, budućoj koheziji i zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Drugi prioritet je evropska perspektiva i povezanost Zapadnog Balkana, dok je treći bezbednost i stabilnost Evrope, kao i fokus na migracije, sigurnost građana EU, sajber-bezbednost i konsolidaciju uloge Unije kao snažnog globalnog aktera na međunarodnoj sceni.

Poslednji prioritet je digitalna ekonomija i veštine potrebne za budućnost, uz fokus na realizaciju digitalnog jedinstvenog tržišta EU i razvoj digitalne ekonomije, kao i veština i kompetencija.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs