Arhiva vesti

Zelena prestonica Evrope za 2018. godinu - Najmegen, Holandija

Holandski grad Najmegen zvanično je proglašen zelenom prestonicom Evrope, na svečanoj ceremoniji na kojoj je evropski komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenu Vela ovom gradu predao titulu koju je prošle godine nosio nemački grad Esen.

Najmegen je prvi holandski grad koji je osvojio ovo priznanje pokazavši svoj doprinos održivom razvoju kroz ostvarivanje ambicioznih energetskih ciljeva, posvećenosti cirkularnoj ekonomiji, insistiranju na zelenom saobraćaju.

Komesar Vela istakao je da je Najmegen kroz svoja zalaganja za očuvanje prirode dokazao da je lider održivog razvoja urbane sredine, kao i da je siguran da će primer holandskog grada nadahnuti i druge gradove na njihovom putu ka zelenijoj budućnosti.

Priznanje Zelena prestonica Evrope je rezultat inicijative 15 evropskih gradova koji su svoju zelenu viziju pretočili u zajednički Memorandum o razumevanju kojim je osnovano priznanje namenjeno gradovima koji su posvećeni unapređenju urbanog okruženja kroz insistiranje na zdravijim i održivijim životnim prostorima, održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Samu inicijativu za uspostavljanje ovog priznanja pokrenula je Evropska komisija 2008. godine.