Arhiva vesti

EU ostaje vodeći svetski donator razvojne pomoći: 75,7 milijardi evra u 2017. godini

Evropska unija i njene države članice i dalje su vodeći svetski donatori Zvanične razvojne pomoći (ODA), sa ukupnim iznosom od 75,7 milijardi evra u 2017. godini, potvrđuju brojke koje je nedavno objavio Komitet za razvojnu pomoć OECD-a.

Uprkos malom smanjenju u odnosu na prethodnu godinu, pomenuti iznos predstavlja 0,50% bruto nacionalnog dohotka EU, što je znatno iznad proseka ostalih članova Komiteta za razvojnu pomoć u koje ne spadaju države članice EU, a koji iznosi 0,21%.

Svetska zvanična razvojna pomoć, koju su svi donatori prijavili ovom Komitetu, smanjila se sa 131 milijarde evra 2016. godine na 130 milijardi evra 2017. godine. Zajednička razvojna pomoć EU činila je 57% svetske zvanične razvojne pomoći 2017. godine.

Komesar EU za međunarodnu saradnju i razvoj, Neven Mimica, istakao je da će EU i njene države članice nastaviti da pružaju više od polovine ukupne Zvanične razvojne pomoći na svetskom nivou, ulažući u ljude, jače institucije i društva.

EU i njene države članice kontinuirano su bile na čelu globalnih napora za finansiranje razvoja. Zajednička pomoć EU od 2015. godine, kada je usvojena Akciona agenda Adis Abeba i Agenda za održivi razvoj 2030, povećala se za 7,8 milijardi evra, tj. za 12%, dok je odnos razvojne pomoći i bruto nacionalnog dohotka  porastao za 6%, što učvršćuje kontinuirane napore EU i njenih država članica za promovisanje prosperiteta, mira i održivog razvoja širom sveta.

U 2016. godini, razvojna pomoć EU je dosegla najviši nivo ikada. Danas, podaci pokazuju smanjenje od 2,4% zajedničke razvojne pomoći EU u 2017. godini u odnosu na prethodnu godinu, tj. smanjenje za  1,9 milijardi evra.

U 2017. godini, četiri države članice EU odvojile su 0,7% ili više bruto nacionalnog dohotka za Zvaničnu razvojnu pomoć: i to: Danska, Luksemburg, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kontekst

Zvanična razvojna pomoć i dalje je ključni izvor finansiranja za mnoge zemlje u razvoju, ali jasno je da napori za mobilizaciju finansijskih sredstava za održivi razvoj moraju mnogo dalje napredovati. Međunarodna zajednica je u Akcionoj agendi Adis Abebe ukazala na koji način bi finansiranje razvoja trebalo napredovati kako bi se podržala Agenda za održivi razvoj 2030.

U maju 2015. godine, Savet Evropske unije ponovo je potvrdio svoju predanost povećanju zajedničke razvojne pomoći do 0,7% bruto nacionalnog dohotka EU pre 2030. godine. Od 2015. godine, razvojna pomoć EU porasla je za 12%.

Podaci objavljeni danas temelje se na preliminarnim informacijama koje su države članice Evropske unije predale Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropskoj komisiji. Zajednička razvojna pomoć EU sastoji se od ukupne razvojne pomoći svih 28 država članica EU i razvojne pomoći institucija EU koje ne pripadaju pojedinačnim državama članicama