Arhiva vesti

Praksa kao važan korak ka zapošljavanju mladih

Okrugli sto pod nazivom ''Učenje na radnom mestu – partnerstvo škola i kompanija’’ održan je 13. aprila 2018. godine u prostorijama Politehničke škole u Kragujevcu. Događaj je organizovao Razvojni biznis centar Kragujevac (RBCK) u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom u okviru projekta „Progovori o pregovorima“.  Teme o kojima smo razgovarali su pozicioniranje mladih na tržištu rada i mobilnost mladih, kao preduslov za uključivanje u evropske tokove. 

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici lokalne samouprave, školske uprave Kragujevac i predstavnici preduzeća koja posluju na teritoriji ovog grada. Prisutnima su se obratili Marija Stojadinović ispred RBCK, direktor Politehničke škole Siniša Kojić, Đorđe Kosovac, mentor praktikanata iz kompanije Sunce Marinković, Branko Perić, trener mentora i autor Priručnika za mentore i kompanije i Natalija Golović u ime Beogradske otvorene škole. Diskutovalo se o značaju praksi i iskustvima iz ugla poslodavaca i đaka. 

Zaključak ovog skupa je da su letnje prakse, projekat koji je pokrenuo RBCK, donele rezultate i da ih je u budućnosti potrebno dodatno unapređivati. Postoji želja, kako kod učenika, tako i kod kompanija da ovaj program bude proširen pošto je pokazao dobre rezultate. Učenici, učešćem u programu, stiču nova iskustva i primenjuju teoriju naučenu u školi, a poslodavci obučavaju radnike koji će doprinostiti njihovom daljem razvoju.

Razvojni biznis centar Kragujevac je jedan pet organizacija sa kojima BOŠ sarađuje u okviru projekta „Progovori o pregovorima“ sa ciljem informisanja građana o procesu pristupanja Srbije EU i podizanju njihovih kapaciteta radi aktivnog učešća u procesu.

Projekat „Progovori o pregovorima“ Beogradska otvorena škola sprovodi od 2013. godine sa ciljem doprinosa evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenje pregovora o pristupanju EU, koji je zasnovan na partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.